Teleki-Dégenfeld-kastély
Cím
Szirák
Petőfi u. 24-26.
47.829996 N, 19.533006 E

Kapcsolat
Telefon: 32/485-285
Webhely nincs megadva
E-mail nincs megadva
 
 
Az első írásos emlékek 1219-ből valók. II.Géza egyik okmányában olvashatunk arról, hogy ezen a helyen állt a Johannita lovagok ispotálya.
Az ispotály erődítmény jellegű lehetett, amely 300 éven keresztül működött. Ezt igazolja a kastély alatt húzódó, részben feltáratlan pincerendszer, a már feltárt, részben jól felismerhető zömök falak és alacsony boltívek.

A kastély építéstörténetére vonatkozó levéltári adat nem áll rendelkezésünkre.
Keletkezésére nézve az egyetlen írásos említés a bejárat fölötti gazdag kiképzésű szemöldökdíszen olvasható latin nyelvű felirat. Ebből megtudjuk, hogy az épületet Királyfalvi Roth Tamás és felesége Wattay Borbála emelték, s a kronosztikonon az évszámot is tudomásunkra hozza: 1748-ban jelöli meg a kastély befejezését. Építését követően háborús tűzvész romba döntötte.
Roth Tamás, a protestáns neveltetésű, humanista műveltségű nemes az egri Giovanni Battista Corleone-t bízta meg kastélya újjáépítésével.
Változatos, festői kontúrjával, játékosan halmozott építészeti elemeivel a kastély némileg egyedülálló jelenségnek tűnik a magyarországi kastélyok között.
Királyfalvi Roth Tamás és Wattay Borbála egyetlen gyermeke, Johanna, 1762-ben Teleki József felesége lett. Ennek a házasságnak a révén került a kastély a Teleki család tulajdonába.
A gróf kora egyik legműveltebb főura volt. Megismerte a felvilágosodás eszméit, személyesen találkozott Voltaire-rel és Rousseau-val.


A díszteremben lévő falképekre Teleki József adott megbízást.
A képeket egy ismeretlen sziráki festő festette egy XVII. századi német mester, Johann Wilhelm Baum metszetsorozata alapján. Itt a gazdag látszatarchitektúrával tagolt falmezőkben hat grisaille technikával festett figurális jelenet Ovidius Metamorphosisának egy-egy epizódját ábrázolja.
Ebben a kastélyban született Teleki László, a magyar szabadságharc párizsi nagykövete, akit öngyilkossága után itt temettek el a családi kriptában.
Később a kastély házasság révén a Degenfeld grófok birtokába került, akik 1944-ig tartózkodtak itt. Később orosz katonai kórházként funkcionált, kidobálták és felgyújtották az értékes bútorokat, a 4000 kötetes könyvtárat, s lovak tartására használták a dísztermet.
A kastély a II. Világháború utáni évtizedekben a gazdátlanságnak áldozatul esve rohamos pusztulásnak indult. Pályázatot írtak ki a kastély helyreállítására, melyet 1977-ben az Országos Kőolajipari Tröszt nyert el. A renoválásra, amely 8 évig tartott, 170 milliót költött.
A freskókról a meszet több mázsa kenyérbéllel radírozták le. Németh Gábor restaurálta a freskókat az előkerült metszetelőképek alapján. (Az ő nevéhez fűződik az Operaház freskóinak restaurálása is.)
Az egykori Roth-Teleki-Degenfeld kastély a legszebb barokk kastélyok közé tartozik, ami 1985-től három csillagos, 1998-tól pedig négy csillagos szállodaként működik 2002-től a világ számos országát átfogó Forever Resorts nemzetközi üdülési láncolatának egyik gyöngyszemeként.
A lépcsőfordulónál látható egy francia goblein, ami az egyik Degenfeld grófnő állítása szerint az eredeti helyére került vissza egy régiségkereskedőtől való vásárlása után.
A galéria előterét egy nagyon szép színes kandalló ékesítette.
A tűzteret színes majolikából, két nagy címerrel két szoboralak tartotta. Ez a felvidéki szobrászművészet legjelesebb alkotásai közé tartozott, amit az 50-es években szétverettek.
Az emeleti részen látható carrarai márványszobor Stróbl Alajos alkotása, aki leányát mintázta meg.
Egy szép régi japán vázát is megcsodálhat az idelátogató.


A kastélyszálló és a hozzá tartozó hatalmas park reprezentatív környezetet biztosít rendezvények, fogadások, konferenciák megtartására, továbbá várja a pihenésre, aktív kikapcsolódásra vágyókat.
Szerkesztőségi ajánlat
Miskahuszár - A világ legnagyobb huszár szobra
Pákozd
Új magyar turisztikai látványosság a maga nemében egyedülálló alkotás
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.