Istállós-kői barlang
Cím
Szilvásvárad
Szalajka-völgy
48.073497 N, 20.418906 E

Kapcsolat
Telefon nincs megadva
Webhely nincs megadva
E-mail nincs megadva
 
 
Az istállós-kői ősember-barlang hazánk legjelentősebb régészeti lelőhelye. 1906-ban Kadics Ottokár kapott megbízást a Földtani Intézettől a barlang feltárására. Ásatása már a kezdeti szakaszban sikereket hozott. Egymás után tömegesen kerültek felszínre az ősember kőeszközei. Ekkor több régész és kutató is bekapcsolódott a kutatásba. Munkájuk során több barlangot is feltártak a Bükkben. Mégis mind közül a legnagyobb népszerűségnek a hegység legmagasabb köve, az Istállós-kő nyugati oldala alatt található barlang örvend a túrázók között. A csúcs elnevezése, a kőistálló arra utal, hogy a helyiek a barlangot állatok istállójaként használták. A csúcs 535 méter magasan található a tenger szintje felett. Az alatta lévő barlang 46 méter hosszú előcsarnokában 1912 óta folynak ásatások. A sok éves munka során számos jégkorban itt élt állat csontmaradványaira bukkantak. Ilyenek a barlangi és barnamedve, a barlangi oroszlán és barlangi hiéna, az ősbivaly, a tarándszarvas és a mamut csontjai. A kutatások bebizonyították, hogy a jól védhető és lakóhelynek is kiváló barlang több ezer éven át adott otthont az őskori embernek. A barlang legjelentősebb lelete az agyagrétegek között feltárt tűzhely. Az aurignaci kultúra eszközeit az Istállós-kői barlang embere, az aurignaci ember készítette. A 36.000 évig itt élt ember életmódjáról a feltárt leletek szegénysége miatt nem sokat tudunk. A hatalmas tűzhely mellett talált megpörkölt csontokból következtethetünk életmódjukra. A barlangban élő népcsoport vadászó életmódot folytatott. Az elejtett állatokat a szorosan összefonódó csoport a tűz körül közösen fogyasztotta el. Ennek bizonyítéka a hatalmas tűzhely, melyhez a barlang összes lakója odaülhetett. Vadászeszközeiket maguk készítették, mely nem csak a vadászathoz, de az elejtett állatok bőrének lenyúzásához is használtak.
Szerkesztőségi ajánlat
Miskahuszár - A világ legnagyobb huszár szobra
Pákozd
Új magyar turisztikai látványosság a maga nemében egyedülálló alkotás
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.