Esterházy-kastély és parkja
Cím
Szigliget
Kossuth u. 17.
46.802303 N, 17.433389 E
Kapcsolat
Nincs megadva
A klasszicista kastély a XIX. század elején épült.
Itt kapott helyet 1953-ban az Irók Alkotóháza. A kastély közelében láthatók az uradalmi épületek is, melyek jelentős része védett műemlék.
A kastély és parkja a szigligeti Várhegy oldalában fekszik, parkját Talabér Gábor főkertész alakította ki 1920 és 1945 között. A 12 holdas kertben száz évnél idősebb faóriások vannak, a mintegy 520 fa között 120 fenyőféle található. A park végében a múlt század elején a Balaton vize hullámzott, amikor Szigliget - mint neve is jelzi - még valóban sziget volt. A lecsapolások óta a parkot a Tapolca-patak határolja.
A kastély teraszáról festői látvány tárul a szemlélő elé: a tágas, lejtős tisztáson túl a kert aljában létesített tavat és az idős faóriásokat, a távolban pedig a Keszthelyi-hegység Sárkány-hegyét csodálhatjuk. A park műromja maga a régi családi várrom, amely a park több pontjáról látható az alatta fehérlő plébániatemplommal együtt.
Hazánk egyik legszebb fekvésű kertjébe tehát - sok más angol-kerthez hasonlóan - a környező tájat is belekomponálták. A parkban nagy számban találunk idős faegyedeket: platánokat, balkáni bükköt, japánakácot, simafenyőt, tölgyeket. Tavasszal az egész parkot hagymás virágok szőnyege borítja.
A kert kialakítása a XVIII. század végétől kezdve folyamatosan történt. Először tájképi kertet hoztak létre, majd a múlt század végétől kezdve exótákat telepítettek, ezzel kialakítva a park gyűjteményes tájképi jellegét. A két világháború között jelentősen bővült a park területe, ekkor készült a rosarium is, végén filagóriával. A telepítés a II. világháború után is folytatódott - Dr. Papp József vezetésével, főként örökzöldekkel - , így az ország egyik igen jelentős dendrológiai gyűjteménye jött itt létre.
A kastélyt a Putheany-család a XVIII. század végén építtette. Később klasszicista stílusban alakították át a XIX. század elején, majd 1912-ben a gróf Esterházy-család birtokába került, s ekkor az épületet teraszokkal, tornyokkal bővítették. 1950 óta a kastélyban irodalmi alkotóház működik, amely a háború utáni szellemi élet egyik legjelentősebb műhelye. Falai között - és természetesen a parkban - számos jelentős irodalmi és képzőművészeti alkotás született.
A kert természetvédelmi terület és a kastéllyal együtt műemléki védelem alatt is áll.