Esterházy-kastély és parkja
Cím
Szigliget
Kossuth u. 17.
46.802303 N, 17.433389 E

Kapcsolat
Telefon nincs megadva
Webhely nincs megadva
E-mail nincs megadva
 
 
A klasszicista kastély a XIX. század elején épült. Itt kapott helyet 1953-ban az Irók Alkotóháza. A kastély közelében láthatók az uradalmi épületek is, melyek jelentős része védett műemlék. A kastély és parkja a szigligeti Várhegy oldalában fekszik, parkját Talabér Gábor főkertész alakította ki 1920 és 1945 között. A 12 holdas kertben száz évnél idősebb faóriások vannak, a mintegy 520 fa között 120 fenyőféle található. A park végében a múlt század elején a Balaton vize hullámzott, amikor Szigliget - mint neve is jelzi - még valóban sziget volt. A lecsapolások óta a parkot a Tapolca-patak határolja. A kastély teraszáról festői látvány tárul a szemlélő elé: a tágas, lejtős tisztáson túl a kert aljában létesített tavat és az idős faóriásokat, a távolban pedig a Keszthelyi-hegység Sárkány-hegyét csodálhatjuk. A park műromja maga a régi családi várrom, amely a park több pontjáról látható az alatta fehérlő plébániatemplommal együtt. Hazánk egyik legszebb fekvésű kertjébe tehát - sok más angol-kerthez hasonlóan - a környező tájat is belekomponálták. A parkban nagy számban találunk idős faegyedeket: platánokat, balkáni bükköt, japánakácot, simafenyőt, tölgyeket. Tavasszal az egész parkot hagymás virágok szőnyege borítja. A kert kialakítása a XVIII. század végétől kezdve folyamatosan történt. Először tájképi kertet hoztak létre, majd a múlt század végétől kezdve exótákat telepítettek, ezzel kialakítva a park gyűjteményes tájképi jellegét. A két világháború között jelentősen bővült a park területe, ekkor készült a rosarium is, végén filagóriával. A telepítés a II. világháború után is folytatódott - Dr. Papp József vezetésével, főként örökzöldekkel - , így az ország egyik igen jelentős dendrológiai gyűjteménye jött itt létre. A kastélyt a Putheany-család a XVIII. század végén építtette. Később klasszicista stílusban alakították át a XIX. század elején, majd 1912-ben a gróf Esterházy-család birtokába került, s ekkor az épületet teraszokkal, tornyokkal bővítették. 1950 óta a kastélyban irodalmi alkotóház működik, amely a háború utáni szellemi élet egyik legjelentősebb műhelye. Falai között - és természetesen a parkban - számos jelentős irodalmi és képzőművészeti alkotás született. A kert természetvédelmi terület és a kastéllyal együtt műemléki védelem alatt is áll.
Szerkesztőségi ajánlat
Miskahuszár - A világ legnagyobb huszár szobra
Pákozd
Új magyar turisztikai látványosság a maga nemében egyedülálló alkotás
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.