Szabadtéri Néprajzi Múzeum
Cím
Szentendre
Sztaravodai u.
47.692269 N, 19.045395 E

Kapcsolat
Telefon: 26/502-500
E-mail nincs megadva
 
 
A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Magyarország legnagyobb szabadtéri múzeuma, mely Budapesttől 20 km-re, a Pilis hegységben, festői szépségű természeti környezetben, 60 hektáron terül el.
Az 1967-ben alapított múzeum hazánk hét jellegzetes tájegységének népi építészetét, a falusi és mezővárosi társadalom különböző rétegeinek és csoportjainak lakáskultúráját, életmódját mutatja be hagyományos településtípusok keretében a 18. század végétől a 20. század közepéig.
Felföldi mezőváros tájegység
A tájegység a Mátraalja és Tokaj-Hegyalja borkultúrára épülő mezővárosainak életmódját és építészetét mutatja be.
Felső-Tiszavidék
A tájegység az ország északkeleti területén elhelyezkedő, középkori eredetet mutató erdőháti falvaknak állít emléket.
Alföldi mezőváros A még építés alatt álló tájegység első épülete a 18. században épített jászárokszállási Külső Fogadó hiteles másolata.
A tájegység határbeli részén magasodik az 1888-ban épített dusnoki szélmalom.
Nagykunsági tanya A kiállítások között sajátos hangulatot kelt a nagykunsági állattartó tanya. A 20. század eleji gazdálkodást és életmódot felidéző tanyán hagyományos magyar háziállatokat: Noniusz lovat, szürke marhát, racka juhokat, szamarakat, kecskéket, tyúkokat, libákat, kacsákat láthatnak a látogatók.
Dél-Dunántúl Baranya, Somogy, Tolna és Zala megyéből származó 19. századi épületek alkotják e nagy, kilenc telekből álló tájegységet.
Bakony, Balaton-felvidék A tájegységben a Közép-Dunántúl jellegzetes kőépítkezéses területének építményeit mutatják be.
A tájegység külterületi építménye a nyirádi vízimalom, melyet 11 és 15 órakor beindítanak.
Nyugat-Dunántúl A tájegység az ország délnyugati, szeres településű, fában gazdag vidékének hagyományos építkezését tárja elénk.
Kisalföld Az épületcsoport a késő középkorban kialakult orsós útifalu településképét tárja a látogató elé. A süttöri lakóház konyhájában mézeskalács, az ásványrárói házban kenyérlángos sül.

Nyitva tartás: Március 22-től október 31-ig hétfő kivételével minden nap 9-17 óra között. A múzeum zárva: minden hétfőn, kivéve: Húsvét-hétfő, Pünkösd-hétfő
Szerkesztőségi ajánlat
Miskahuszár - A világ legnagyobb huszár szobra
Pákozd
Új magyar turisztikai látványosság a maga nemében egyedülálló alkotás
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.