MűvészetMalom
Cím
Szentendre
Bogdányi út 32.
47.670298 N, 19.077466 E
Kapcsolat
Web: www.muzeumicentrum.hu
A szentendrei fűrészmalom 19. század végi épülete Magyarország egyik legérdekesebb, legkülönlegesebb kiállítóhelye. Deim Pál festőművész elképzelése alapján a Szentendrei Építész Egylet és a Szentendre Művészetéért Alapítvány együttműködésével jött létre és 1999 júniusában nyílt meg a közönség számára. Az alapítók célja a 20. századi szentendrei művészet állandó és időszaki kiállításon történő bemutatása volt.

A város döntésének eredményeként 2011-ben európai uniós pályázat keretében újjáépült az egykori déli szárny, az épületegyüttes további részei is új arculatot kaptak, valamint a látogatók kiszolgálását segítő új funkciók elhelyezésére is lehetőség nyílt.

A megújult MűvészetMalom az alapítók elképzeléseivel összhangban továbbra is a szentendrei művészet gazdag múltjának feltárását, jelenének folyamatos bemutatását szolgálja, és a jövő művésznemzedékei számára is kitűnő bemutatkozási lehetőséget biztosít.

A négy egységből álló (északi, középső, déli szárny, zárt udvar) MűvészetMalmot Szentendre történelmi városmagján belüli elhelyezkedése, épületének hangulata, különlegessége, több mint egy évtizedes múltja alkalmassá teszi arra, hogy nemcsak országos viszonylatban, hanem Közép-Kelet Európában is a modern és kortárs képzőművészet egyik meghatározó centruma legyen.

A MűvészetMalom 2012-től a Pest Megyei Múzeumok Igazgatósága szakmai irányításával működik tovább. A több évtizedes múltra visszatekintő, jelentős gyűjteményekkel rendelkező intézmény eddig is meghatározó szerepet játszott a város kulturális arculatának megteremtésében, és az elmúlt másfél évtizedben jelentős támogatást nyújtott a MűvészetMalom programjainak megvalósításához.

Szentendre műemlék belvárosában megszületőben van egy új múzeumi-kiállítási tengely, amely a Ferenczy Múzeum hamarosan elkészülő, új épületétől észak felé a Szentendrei Képtár Fő téri épületén és a MűvészetMalmon át a Régi Művésztelep újonnan épített galériájáig vezet.

A Pest Megyei Múzeumok Igazgatóságának törekvése összehangolni az e tengely mentén helyet foglaló kismúzeumok és kiállítóhelyek programját és országos viszonylatban is egyedülálló művészeti-múzeumi kínálatot hozzon létre.

A kortárs képzőművészek ismét főszerepet kapnak a MűvészetMalomban, s ezzel együtt a PMMI mindent megtesz azért, hogy a nagyközönség számára is kedvelt kulturális - szabadidős helyszínné is váljon a megújult épület.

Minden friss kiállításban a megnyitót követő vasárnap délután díjtalan tárlatvezetés várja a közönséget s a PMMI többi múzeumához hasonlóan itt is lesznek Családi Napok, kreatív foglalkozások diákoknak és felnőtteknek egyaránt.

Malom Estek címmel a szentendrei művészettel és az aktuális kiállításokkal kapcsolatos előadásokat, beszélgetéseket hallhatnak az érdeklődők a kávézóban.

A kiállításokat konferenciákkal, fesztiválokkal, társművészeti események teszik színesebbé késő tavasztól kora őszig a tágas udvaron is.

A szentendrei tanulóifjúság a kiállításokat jelentős kedvezménnyel látogathatja, a korábbi hagyományt követve a hétfő délelőttök számukra vannak fenntartva. Csoportok bejelentkezését más időpontban is fogadja az intézmény.