Kmetty János Múzeum
Cím
Szentendre
Fő tér 21.
47.667349 N, 19.076077 E

Kapcsolat
Telefon: 26/310-244
E-mail nincs megadva
 
 
Kmetty János életművét bemutató állandó kiállítás 1981-ben nyílt meg, Szentendre időrendben hatodik képzőművészeti múzeumaként, a Fő tér déli oldalán húzódó XVIII. századi eredetű házak szomszédságában.
A kiállítás most látható formáját 1992-ben nyerte el a harmadik átrendezés eredményeként.
A bemutatott anyag alapja a művész 275 tételes hagyatéka, valamint a Ferenczy Múzeumnak a hagyatéki átadást megelőzően gyűjtött Kmetty anyaga.
Kmetty János (1889-1975) művészetére a francia kubizmus volt döntő hatással, ennek egyéni hangú meghonosítása határozza meg művészettörténeti helyét.
Nagybányai szellemiségű mestereknél tanult. 1930-tól Szentendrén dolgozott eleinte csak nyaranként, 1945-től a Régi Művésztelep tagjaként.
Szentendre vált témájává könnyű akvarelljeinek, olajfestményeinek, halála előtti korszakában pedig kékes színekkel átfogott hosszúra nyújtott kompozícióinak és üvegablakainak.
Szerkesztőségi ajánlat
Miskahuszár - A világ legnagyobb huszár szobra
Pákozd
Új magyar turisztikai látványosság a maga nemében egyedülálló alkotás
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.