Kereskedőház – Helytörténeti kiállítóhely
Cím
Szentendre
Fő tér 2-5.
47.667525 N, 19.076522 E

Kapcsolat
Telefon nincs megadva
E-mail nincs megadva
 
 
2015 ősze óta látható Szentendrén az állandó helytörténeti kiállítás. A Ferenczy Múzeumi Centrum Fő téri épületében, az egykori Kereskedőház Vastagh György utcáról nyíló pincéjében kapott helyet a Szentendre történetét bemutató látványos tárlat. A Múlt a mélyben – mozaikok Szentendre történetéből című kiállítás időutazás a város gazdag múltjában, levéltári források felhasználásával, dokumentumokkal, régészeti leletekkel, képekkel, használati és dísztárgyakkal, szépen kialakított enteriőrökkel. A város egyes korszakaival elkülönülten, önálló kiállítási egységekben szembesülhetünk – a keltáktól a város előzményét jelentő római kori településtől indulva, Szentendre első írásos jelentését, a középkori életviszonyokat bemutatva, a kereskedelem és az ipar fellendülését jelentő szerb betelepedésig, egészen a modern kor robbanásszerű fejlődését előidéző HÉV megjelenéséig. A Kádár-korszakkal, a 20. századi kulturális felívelés korszakával, a „múzeumok városa” kialakulásának idejével zárul az időutazás. A Szentendrén talált vagy a városhoz kötődő írásos és képes dokumentumokon, régészeti anyagokon, tárgyakon, fényképeken kívül a látogató interaktív módon is megismerkedhet a város történetével, iparával, kereskedelmével, a jellegzetes mezőgazdasági kultúrákkal, a legfontosabb helyi foglalkozásokkal, a legismertebb szentendrei családokkal.
Szerkesztőségi ajánlat
Miskahuszár - A világ legnagyobb huszár szobra
Pákozd
Új magyar turisztikai látványosság a maga nemében egyedülálló alkotás
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.