Sötétvölgyi tanösvény
Cím
Szekszárd
46.341656 N, 18.622406 E

Kapcsolat
Telefon nincs megadva
Webhely nincs megadva
E-mail nincs megadva
 
 
A Sötétvölgy Természetvédelmi Terület 1977-ben létesült 511 hektáron. A védetté nyilvánítás fő célja a Szekszárdi-dombság területén még mezőgazdasági művelés alá nem vont területek élővilágának megőrzése, a lösz felszíni eróziós formáinak megóvása, valamint a területnek a térség környezeti-természetvédelmi nevelésébe vonása. A természetvédelmi területet 98 %-ban borítja erdő, melyek közül kiemelkedők a extrazonális szubmontán bükkösök, melyek elsősorban hegyvidéki területeken fordulnak elő, valamint szubmediterrán flóraelemekkel rendelkező virágos köris-molyhos tölgyes társulások. Az erdők jelentős részét gyertyános-tölgyes társulás alkotja. A terület kuriózuma Tolna megye legidősebb erdeje a 170 éves cseres tölgyes társulás. A természetvédelmi terület rendkívül gazdag botanikai értékekben is. Közel ötven védett növényfaj található itt, mint például a ligeti csillagvirág, a májvirág, szúrós csodabogyó, bíboros kosbor, vagy a turbánliliom. A Sötétvölgy különlegességét az itt fészkelő védett és fokozottan védett madárfajok gazdagsága is mutatja. Ilyen fajok a holló, csuszka, fekete harkály, vagy a fokozott védelmet élvező békászósas és fekete gólya. A gerinctelenek közül megfigyelhető itt havasi cincér, szarvasbogár és a kis-fehérsávos lepke. A területet hamar felfedezték maguknak a környék lakosai és Szekszárd kedvelt kirándulóhelyévé vált. Napjainkban már kiépített források, padok, esőbeállók, tűzrakó helyek várják az érdeklődőket. Szekszárd városa környezeti nevelési programjába vette a sötétvölgyi terepi programokat, és a kezelésben lévő táborban, mely a természetvédelmi terület határán található évente több száz gyereket táboroztat.
Szerkesztőségi ajánlat
Vizsolyi Biblia Látogatóközpont (Mantskovit Bálint Nyomtatástörténeti Múzeum)
Vizsoly
Árpád-kori Műemlék Templom
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.