Baka Múzeum
Cím
Szekszárd
46.348511 N, 18.702115 E

Kapcsolat
Telefon: 30/226-0868
 
 
A szekszárdi Baka múzeum 2009. április 17-én nyitotta meg kapuit a régi Vármegyeháza Várköz felőli oldalán, az egykori légó pincében. A kiállítás Borbandi György és Tálosi Zoltán magángyűjteménye, mely emléket állít az I. és II. vh. tolnai katonáknak Közel 30 év gyűjtői munka és tapasztalat segítségével hoztuk létre Tolna megye székhelyén, Szekszárdon a Baka múzeumot. Gyűjteményünk mérete, darabszáma az elmúlt évtizedekben akkorára duzzadt, hogy az kezelhetetlenné és jószerével tárolhatatlanná vált. Az újonnan begyűjtött tárgyak bekerültek egy szekrénybe, vagy egy ládába és akár évekig nem is kerültek a látókörünkbe, sőt időnként meg is feledkeztünk arról, hogy mink is van már egyáltalán. Ettől kezdve öncélúvá és értelmetlenné vált az egész gyűjtés. 2004-től elkezdtünk időszakos kiállításokat szervezni a megye területén található múzeumokban az I. és II. világháború évfordulóira. A bonyhádi és paksi múzeumok segítségével megismertethettük az érdeklődőket az I. és II. világháborús hadifelszerelésekkel. 2009. április 17-én immár állandó helyen megnyitottuk kiállításunkat, a Baka múzeumot a Béla téren álló régi Vármegyeháza alagsorában található egykori Légó-pincében. A bejárat a Várköz felől közelíthető meg. A kiállított tárgyak két helyiségben és egy folyosón kerültek elhelyezésre. Az első kisebb terem ad otthont az I. világháború tárgyi eszközeinek, a nagyobbik terem pedig a II. világháború eszközeit mutatja be. A folyosón kerültek kiállításra a Tolna megyei légieseményekből származó repülőgép alkatrészek és roncsdarabok. A múzeum tárlata segít emlékezni azoknak, akik átélték a XX. század ezen borzalmas időszakát, valamint azoknak is, akiknek rokonai, felmenői harcoltak, szolgáltak, megsebesültek, hősi halált haltak a háborúkban. Sok érdekességet mutat be azok számára, akik szeretik a történelmet és szeretnének a kiállított tárgyakon keresztül megismerkedni az I. és II. világháború eseményeivel. Rendkívül fontos számunkra, hogy látogatóink maradandó élménnyel távozzanak tőlünk! A megnyitó óta több ezer látogató tekintette meg a gyűjteményünkből létrehozott kiállítást. Szeretnénk elérni további látogatók idecsábítását, ezért a belépés ingyenes. A bérleti díjra Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzatától támogatást kapnunk. A segítségért rendkívül hálásak vagyunk! Nyitvatartás: minden szombaton 9-től 13 óráig.
Szerkesztőségi ajánlat
Miskahuszár - A világ legnagyobb huszár szobra
Pákozd
Új magyar turisztikai látványosság a maga nemében egyedülálló alkotás
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.