Wathay Ferenc várkapitány szobra
Cím
Székesfehérvár
Várkörút
47.192289 N, 18.411399 E

Kapcsolat
Telefon nincs megadva
E-mail nincs megadva
 
 
Wathay Ferenc 1568-ban, kisnemesi katonacsaládban született egy kis rábaközi faluban, Vágon. (A birtokot nagyapja - szintén Ferenc - kapta szolgálataiért. Apja, Lőrinc sokáig cseszneki várkapitány volt, az uradalmat is birtokolták.) Mindössze négy évet járt iskolába de - írásainak utalásai szerint - ismernie kellett Tinódi, Balassi munkáit. Katonai pályáját 1584-ben, 16 évesen Tihanyban kezdte, a következő évben Csesznekre, majd Győrbe szerződött. 1593-ban - titkos diplomáciai tárgyalások miatt - Bocskai Istvánnál is vendégeskedett (kinek felesége Wathay unokatestvére volt). Győr eleste (1594) után Óvárra került, onnan két év múlva Sárvárra, Nádasdy Ferenchez, majd tovább Pápára. 1598-ban Veszprémben ötven lovas hadnagya. 1600-ban megnősült, de fiatal feleségét még abban az évben elragadta a pestis. 1601-ben újra Sárváron és Győrben szolgált, majd 1602-ben, második házasságkötésének évében Székesfehérvárra rendelték vicekapitánynak (főkapitányhelyettesnek).
A vár ostromakor súlyosan megsebesült, és török fogságba esett. Raboskodott Budán, Nándorfehérváron, Temesváron. Többször megszökött, de néhány nap múlva mindig elfogták. Végül (1603-ban) Konstantinápolyba vitték, ahol a Fekete Toronyba zárták. 1606-ban fogolycserével szabadult. 1607-ben már Győrben parancsol ötven lovasnak, 1609-ben Cseszneken várkapitány. További sorsáról nem tudunk.
A Székesfehérváron található ülő bronzszobor Lux Elek alkotása. Az emlékmű mögött az egykori Monostor-bástya és a várfal egy része látható.
Szerkesztőségi ajánlat
Vizsolyi Biblia Látogatóközpont (Mantskovit Bálint Nyomtatástörténeti Múzeum)
Vizsoly
Árpád-kori Műemlék Templom
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.