Károlyi-kastély
Cím
Szegvár
46.584976 N, 20.222828 E

Kapcsolat
Telefon nincs megadva
Webhely nincs megadva
E-mail nincs megadva
 
 
A múlt kutatói abban nem értenek egyet, hogy a ma látható épület, mely 1773 és 1883 között megyeközpont volt, a Károlyi-kastély átépítése során jött létre 1768-73 közt vagy egy teljesen új épületet emeltek e célra.
Különböző történeti feldolgozások az előbbi mellett érveltek. Igazukat abban látják, hogy a megyeszékhely eleve azért került Szegvárra, mert Károlyi Antal megvételre ajánlotta fel leromlott állagú kastélyát a vármegye részére. Ezzel úgy tűnt, hogy sürgősen, kevés ráfordítással jutnak a szükséges épülethez.
Az 1768-ban felmért kastélyért a gróf 836 forintot és 30 krajcárt kapott.
A levéltári források szerint az épületre 1772 decemberéig 16,664 forintot és 18 krajcárt, 1773-ig 20,329 forintot és 16,5 krajcárt költöttek.
Arra a kérdésre, hogy a munkálatok miért tartottak ilyen sokáig, az ásatások során kapott választ a kutatócsoport. Szerintük teljesen új épületet emeltek, mivel sem az alapozáson, sem a falazáson nem találták meg semmiféle átalakítás nyomát, és a XVIII. századinál korábbi leletekre sem bukkantak az épület és közvetlen környezetének vizsgálata során.
Előkerült viszont a feltehetően a megyeházával egy időben készült kút és a megyeháza építésekor használt meszesgödör is.
A folyóparti támfal vizsgálata szerint az nem lehet régebbi a XIX. század elejénél, bár feltételezhető, hogy korábban is védték falak a területen álló épületeket. A mi szempontunkból ebből az lényeges, hogy itt sincs közvetlen kapcsolat a Károlyi-féle építkezésekkel.
Az ásatások alkalmával a Kurca partján rábukkantak az 1905-ben lebontott központi vármegyei börtön és a várnagyi épület alapjaira is.
Az immár több, mint tíz éve félbemaradt kutatásokat a tudósgárda 2002-ben próbálja befejezni. Ekkor végre végleg tisztázódhat az épület eredete körüli vita. A munkák során azonban szembe kell nézni azzal a szomorú ténnyel, hogy a középkori építmények és a Károlyi Sándor-féle kastély alapjainak nagy részét valószínűleg elpusztították az 1960-as években készült szennyvízszikkasztó építése során.
Miután a megyeközpont 1883-ban Szentesre költözött, a korábbi vármegyeháza épületében a gróf Károlyi Kornis alapítvány által működtetett Szociális Testvérek Társasága és Testvérképző Intézete működött.
Legutóbb gyermekotthonnak adott otthont az egykor közügyek intézésére szolgáló barokk palota.
Szerkesztőségi ajánlat
Miskahuszár - A világ legnagyobb huszár szobra
Pákozd
Új magyar turisztikai látványosság a maga nemében egyedülálló alkotás
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.