Szegedi Repülő Egyesület
Cím
Szeged
Bajai út Repülőtér
46.254646 N, 20.111150 E

Kapcsolat
Telefon: 62/549-500
E-mail nincs megadva
 
 
A Szegedi Repülő Egyesület jogelődje a Délvidéki Aero Club volt, melyet 1930. május 17-én a szegedi egyetem diáksága ünnepélyes keretek között alapított.
Egyesületünk az elődök iránti tiszteletből, nevének végén a DAC 1930 jelzést használja.
A Délvidéki Aero Club (rövidítve DAC) első elnöke dr. Vinczy Károly egyetemi titkár volt. A szervezet megalakulásának célja - elveiben - teljesen megegyezik a Szegedi Repülő Egyesület mai fő célkitűzésével: Szeged és térsége számára kultúrált légiközlekedési infrastruktúrát biztosítani.
A később több névváltoztatáson átesett repülőklub, 1930-ban az Algyői sportrepülőtéren kezdte meg működését. 1964-től a Magyar Honvédelmi Szövetség (MHSZ), keretein belül, mint félkatonai szervezett tevékenykedett.
A DAC a mai Szeged Repülőtér helyére, mely 1915-től katonai repülőtérként funkcionált, 1968-ban költözött.
A rendszerváltozást követően 1989-tól Egyesületünk repülőgépeit a Magyar Repülő Szövetség keretein belül üzemelteti. 2001. augusztusában az addig HM kezelésben lévő Szeged Repülőtér, Szeged Megyei jogú Város Önkormányzatának tulajdonába került, aki a repülőtér üzemeltetésével továbbra is a Szegedi Repülő Egyesületet bízta meg.
A város az Egyesület által készített felépítmények tulajdoni jogát, a 2002. február 28-án aláírt megállapodás értelmében, a Szegedi Repülő Egyesületnek ismerte el.
Egyesületünk jelképe a II. Világháborúban Szegeden állomásozó repülőszázad tiszteletére választott paprikán lovagló boszorkány.
Szerkesztőségi ajánlat
Vizsolyi Biblia Látogatóközpont (Mantskovit Bálint Nyomtatástörténeti Múzeum)
Vizsoly
Árpád-kori Műemlék Templom
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.