Szarvasi Arborétum (Pepi-kert)
Cím
Szarvas
I. k.k. 9.
46.873663 N, 20.527965 E

Kapcsolat
Telefon: 66/312-344
 
 
A 82 ha-os, 150 éves, csodálatos térharmóniájú, romantikus, tájképi kert tavasszal virágözönnel, nyáron madárdallal, ősszel a természet ezer színével, télen a hófödte táj csendjével várja látogatóit.

A Szarvasi Arborétum Szarvas város határában a Hármas-Körös legnagyobb Holtága mentén, az ország egyik legszélsőségesebb időjárású területén helyezkedik el. Öt fás növénygyűjteményt foglal magába. Ezek közül legidősebb és legértékesebb látogatható gyűjtemény a gróf Bolza Pál (1861-1947) által telepített 42 ha-os Pepi-kert. Kiemelten országos jelentőségű természetvédelmi terület. Ma a Budapesti Corvinus Egyetem Tájépítészeti Karának keretén belül működik. A sokéves fejlesztés eredményeként a gyűjteményekben 1600 fa- és cserjefaj, illetve -változat található, ebből 300 a fenyőfélék száma. Ezen túl 250 lágyszárú növényfajt, 211 féle kalapos gombát is fellelhetünk. A rovarvilág 440 feltárt képviselője él itt, több mint 120-ra tehető a madárfajok száma, de más állatfajok is (denevérek, kisemlősök) találhatóak a kertben. Az évek múltával a kert fokozatosan a környezetétől eltérő új élőhellyé vált, mely egyre inkább természet közelivé alakul. Ma már nem csak közkedvelt kirándulóhely, hanem oktatási, kutatási feladatokat is ellát. Helyet kap itt egyetemi, főiskolai tanszék, agrár felsőoktatási tanüzem, országos fenyő törzsültetvény és génbank. Jelentős a dísznövény fajtaelőállítás, -termesztés és -értékesítés is. 

Nyitvatartás: Egész évben kivétel nélkül minden nap 8 órától sötétedésig. Csoportok számára szakvezetés igényelhető.
A gyűjteményekben található törzskönyvezett növények alkotják az élő génbankot és az országos központi törzsültetvényt. Ezek adják a faiskola alapanyagát is, ahol a közparkok és magánkertek részére fás dísznövényeket állítanak elő.
A növények a bejárati épület melletti árudánkban megvásárolhatók március 15. és november 15. között hétfő kivételével 9-17 óráig. Tervezési és ültetési szaktanácsadás külön megrendelés és megegyezés alapján történhet.

Szerkesztőségi ajánlat
Vizsolyi Biblia Látogatóközpont (Mantskovit Bálint Nyomtatástörténeti Múzeum)
Vizsoly
Árpád-kori Műemlék Templom
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.