Árpád-ház
Cím
Szabolcs
Petőfi út 28.
48.172790 N, 21.492786 E

Kapcsolat
Telefon: 42/20-104, 20/81-1514
Webhely nincs megadva
E-mail nincs megadva
 
 
Az Árpád ház egy különleges jellegű vendégfogadó Szabolcson. A kellemes kertben lágy zene szól. Egy árnyékos tornác alatt ülve teljesen kikapcsolódhat. Ping-pongozhat, kerékpárokat bérelhet vagy akár ellejthet egy pár tánclépést a mi kis szinpadunkon. Ha pedig melege van nyugodtan lezuhanyozhat.
Éjszaka a kerthelyiség romantikus fényben tündököl, melyet gyertyafények tesznek még hangulatosabbá. Ha sátorozni szeretne - nem gond! - elég tágas a kert (akár bérelhet is sátrat).
A közeli TELEHÁZBAN számítógéphasználatra és internet-hozzáférésre is van lehetősége. Az Árpád ház közvetlenül a FÖLDVÁR bejáratánál fekszik.
Nyáron számos program kerül megrendezésre Szabolcson, mihelyt tudjuk közöljük az időpontokat.


Szabolcs egy 480 fős lelket számláló falu, egyike a legöregebb magyar településeknek.
A Felső-Tisza vidékén helyezkedik el, kb. 10 km-re ÉK-re TOKAJTÓL.
A Szabolcs környéki régészeti feltárások bizonyítják hogy az ősmagyarok valaha itt éltek.

Ahhoz hogy megértsük Szabolcs egyedi jellemvonásait szükséges bepillantást nyernünk a régi magyar történelembe, valahova 8000-10000 évvel ezelőttre, az Ural lejtőihez.
A Kárpát-medencei hosszú vándorlás során a magyarok (a föld fiai) magyar településeket alapítottak az ETELKÖZBEN, a Fekete-tengertől északra, a Duna és a Dnyeper folyó között.

A legendás Árpád fejedelem vezetésével a magyarok átkeltek a Kárpátok hágóin és elfoglalták Erdélyt (mai Románia egy része) és a magyar alföld területét. De kisebb ellenállásba ütköztek, mivel a Kárpát medencét akkoriban csak harcos szláv népek lakták.
Árpád fejedelem egyik társának fia volt SZABOLCS VEZÉR, aki után a falu és a térség is kapta a nevét.
Szabolcs vezér építtetett egy hatalmas földvárat - az egyik legnagyobb Európában- amelyet egy ideig a Tisza vize vett körül. Csak egy hidon keresztül lehetett megközelíteni, szent célokat szolgált és hatékony védelmet nyújtott a vár falai között élőknek.
A földvár bejáratánál található Árpád vezér szobra, fentebb haladva pedig a 896-ban történt honfoglalás eseményének tiszteletére állítatott emlékmű áll. Magyarok ezrei jönnek ide hogy tiszteletükkel adózzanak elődjeik emlékének. Szabolcs egyfajta Mekka egy látogató szavaival élve. Sok iskolás csoportot hoznak el tanáraik ide. Most már idelátogathatunk, bár ez a kommunizmus idején nem volt megengedett - magyarázta egy tanár mivel nagyon tartottak attól hogy a látnivalók nemzeti érzelmeket váltanak ki.

A szabolcsi földvár az egyik emléke a magyarok vad, portyázó idejének, amikor képesek voltak a katonai hatalmukat kiterjeszteni a mai Ausztria (ami akkoriban még nem létezett) és dél-Lengyelországra is. Sokkolólag hatott egész Európára a magyarok katonai sikereinek titka, ami akövetkező volt: erős, gyors lovak, (melyeket vadállatokkal edzettek) és a hatékony harci technika: a magyarok sosem támadtak szembtől szembe, kivárták amíg az ellenség támadt és aztán visszavonulást színleltek. Majd amikor az ellenség üldözőbe vette őket hirtelen megfordultak és nyílzáport zúdítottak rájuk.
A lesből támadó csapatok oldalról és hátulról közéjük csaptak, ezzel teljes káoszt okozva. A legjellegzetesebb fegyverük az íj volt ami kétszer messzire lőtt mint az Európában használatos íjak (kb 300 m).
A jól felszerelt lovak és különösen a kengyel (ami nyugaton még ismeretlen volt) lehetővé tette hogy bármely irányból nagy erővel lőhessenek.
Íjászatot még mindig tanítanak Szabolcson, minden évben számos versenyt rendeznek a földvárban.


A templom kertjében látható az egyik legjelentősebb magyar király, Szt. László szobra, aki sok magyar legenda hőse és neve szorosan kapcsolódik Szabolcshoz. Itt tartott először gyülekezetet amit a történelem SZABOLCSI ZSINATKÉNT tart számon. A gyülekezet törvényeket hozott, amely a magántulajdon, a vallás és az erkölcs tiszteletét vette alapul. Az ő lánya volt Piroska, aki a bizánci II. Jánoshoz ment feleségül. Később felvette az Eirene nevet és megalapított egy monostort és egy jól felszerelt kórházat. Konstantinápolyban a Haga Sophia-ban látható a róla készült gyönyörű kép és egy mozaik a velencei Szt. Márk templomban.

Szabolcs kicsi települése büszke lehet egy ilyen gazdag történelmi múltra.

Mikor jön el megnézni?
Szerkesztőségi ajánlat
Vizsolyi Biblia Látogatóközpont (Mantskovit Bálint Nyomtatástörténeti Múzeum)
Vizsoly
Árpád-kori Műemlék Templom
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.