Püspöki Palota
Cím
Sümeg
Szent István tér 8.
46.980699 N, 17.281660 E

Kapcsolat
Telefon: 87/550-277
 
 
Sümeg műemlékekben gazdag belvárosának egyik legszebb épülete a Várhegy oldalába simuló püspöki palota, ahonnan gyönyörű panoráma nyílik a hegy tetején álló várra. TÖRTÉNET A püspöki kastélyról az első dokumentum 1675-ből származik, ifjabb Sennyei István veszprémi püspök oklevele említi. A palota elődjét, egy kisebb kúriát veszprémi püspöksége idején Széchényi György építtette. A sümegi püspöki palota nagyszabású kiépítése Padányi Bíró Márton (1693 – 1762) veszprémi püspök tevékenységéhez köthető. Kinevezésekor,1745-ben székhelyét Sümegre helyezte. Ez volt a kezdete a város fénykorának is. Ekkor alakult ki a barokk városkép az új palotával, alakó- és gazdasági épületekkel, valamint ekkor emelték az új templomot, melyet Maulbertsch Albert különleges freskókkal díszített. A napjaikban is látható barokk épület kialakításakor a korábbi kúria alapjait is felhasználták. 1748-ban kezdtek az átépítéshez s 1753-ra készült el a négy tornyos, zárt udvaros, kápolnát is magába foglaló rezidencia. Az épület a domborzati viszonyokat követve kisebb részében földszintes, nagyobb részében emeletes. Az építtető püspök így írt róla: „Olyan, Magyarországon még nem látott szépségű és eleganciájú rezidenciát építettem, aminek csodájára jár mindenki...". Arról, hogy ezt a csodás palotát kinek a tervei alapján emelték, máig nincsenek hiteles adatok. A palota építéstörténetével a múlt század ötvenes éveinek végén foglalkozó kutatók szerint a munkák Padányi Bíró Márton elképzelései, esetleg írásba foglalt programja szerint folytak. A kőműves munkát valószínűleg Paul Mojzes püspöki kőműves irányította, az egyes részletek megalkotására, a főkapu elkészítésére, a stukkók, kőfaragások létrehozására különböző mesterek kaptak megbízást. A főbejárat különleges dísze a kapu felett lévő áttört mellvédű erkély, amelyet hatalmas Atlasz-figurák tartanak. A szobordíszes főpárkány alatt az építtető püspök címere látható. A palota helyiségeinek jelentős része boltozott. A Szent Márton-kápolna oltárképét, amely a korona felajánlását mutatja és a Szent Márton ábrázoló festményt a váci Vogel Gergely festette, a stukkókat a pesti Antonio Orsatti készítette. Padányi Bíró Márton halála után ugyan a veszprémi püspökség székhelye ismét a királynék városa lett, ám a sümegi palota építéstörténete nem zárult itt le. 1770 körül copf stílusban építették át a nyugati homlokzatot: a parkra néző oldal íves, volutás homlokzati díszítést kapott. Ebben az időben nyaralni, illetve vadászni jártak az egyházmegye elöljárói Sümegre. A következő, immár klasszicista szellemű átalakításra az 1830 – 1840-es években került sor. Ekkor nyerte el ma látható formáját a nyugati homlokzat középső szakasza. A palota a XIX. század második felétől tovább egyszerűsödött azáltal, hogy a zárterkélyek toronysisakjait és az északkeleti saroktoronyot elbontották. A zsindelyfedés hasonló sorsra jutott, és a belső tereket átalakították.
Szerkesztőségi ajánlat
Miskahuszár - A világ legnagyobb huszár szobra
Pákozd
Új magyar turisztikai látványosság a maga nemében egyedülálló alkotás
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.