Taródi-vár
Cím
Sopron
47.682305 N, 16.580174 E

Kapcsolat
Telefon nincs megadva
Webhely nincs megadva
E-mail nincs megadva
 
 
Egy vár a burjánzó örökzöldek közé rejtőzve, a civilizációtól elzárva, a középkort idézve. A Taródi-vár. Bármennyire hihetetlen, de 1953-ben tette le az első kövét és még ma is építi várát Taródi István. A nyugdíjas szinte az egész erődítményt két kezével húzta fel. Közben háromszor nősült, hét gyermeket nevelt, most regényt ír, s csak rakosgatja a téglákat rendületlenül Kristályos őskőzetből épített várfalak, két bástya, két oroszlán, felvonóhíd, szélkakas, boszorkány, kísérteties csigalépcsők... Mintha egy másik korszakba csöppenne bele az ember, amikor végigmegy a lapos kövekből kirakott úton a Taródi-vár felé. Több mint ötven éve áll a vár, de a nyolcvanhoz közeledő Taródi István mind a mai napig folyamatosan szépíti, bővíti kastélyát. Míg a vár épült, háromszor nősült, összesen hét gyermeket nevelt, így alkalmanként fiai is besegítettek a vár alkotásába. Jelenleg harmadik nejével lakja a kísérteties palotát, akit szintén a vár egyik padján ismert meg 18 évvel ezelőtt. Taródi István többnyire maga pakolta le a köveket. Vannak olyan várrészek, ahova 20-80 kilós kövek lettek elhelyezve. A vár területe 2500 négyszögöl, amelyből a falakkal körülkerített rész csaknem a fele, 1200 négyszögöl. A legmagasabb torony eléri a 20 métert. Az építő több mint 200 vagon követ és téglát rakott le a két kezével.
Szerkesztőségi ajánlat
Vizsolyi Biblia Látogatóközpont (Mantskovit Bálint Nyomtatástörténeti Múzeum)
Vizsoly
Árpád-kori Műemlék Templom
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.