Erdészeti Botanikus Kert
Cím
Sopron
Bajcsy-Zsilinszky u. 4.
47.681041 N, 16.578700 E

Kapcsolat
Telefon: 99/518-184
Webhely nincs megadva
E-mail nincs megadva
 
 
Azon a területen, ahol ma az alsó, a régi Botanikus Kert van, közel száz éve, 1897/98-ban épültek fel a Honvéd Főreáliskola épületei Alpár Vince tervei alapján. A katonai iskola területét ekkor a kastélyparkokhoz hasonlóan arborétumszerűen fásították be. A munkák irányítója Liszkay József iskolaparancsnok, kertésztervezője Lakó István volt. Az idősebb fák (platánok, vadgesztenyék, hársak, juharok, fenyők stb.) ebből a telepítésből származnak. A park igen változatos növényállománnyal rendelkezett, s a fák már ekkor szemléltető táblákkal voltak ellátva. 1918/19-ben Sopronba költözött a Bányászati és Erdészeti Főiskola, s 1922 őszén megkapta a Honvéd Főreáliskola területét és épületeit. Fehér Dánielnek, a Növénytani Tanszék akkori vezetőjének kezdeményezésére és tervei alapján megkezdődött a park botanikus kertté való átalakítása. Fehér Dániel az új telepítéseket növényrendszertani alapon (Wettstein bécsi professzor rendszertana szerint) végeztette, az akkori adottságokhoz alkalmazkodva. A kert azóta többször bővült (1959-ben és 1965-ben), így a Botanikus Kert jelenlegi területe (az épületek területével együtt) 17,2 hektár, mely ma három részre osztható: az alsó vagy régi Botanikus Kertre, a felső vagy Panoráma úti kertre és a Kollégium udvarán lévő kertre.
Szerkesztőségi ajánlat
Vizsolyi Biblia Látogatóközpont (Mantskovit Bálint Nyomtatástörténeti Múzeum)
Vizsoly
Árpád-kori Műemlék Templom
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.