Apátság
Cím
Somogyvár
Pogány -Völgy
46.594756 N, 17.638453 E

Kapcsolat
Telefon: 30/692-3469
Webhely nincs megadva
E-mail nincs megadva
 
 
Szent László király 1091 és 1095 között - az általa Franciaországból behívott bencés szerzetesek számára - apátságot építtetett a somogyvári, úgynevezett Kupa-várhegyen. A templom és a monostor a kor egyik legnagyobb és legelegánsabb létesítménye volt, tiszta lombardiai román stílusban. Temploma három-hajós volt, három, félkörívvel záródó szentélye Keletre nézett, a nyugati homlokzaton két tornyot emeltek. Altemplomot nem építettek. Falait kőből és téglából falazták, a korban szokásos, díszes módon, úgynevezett halgerinc-falazással rakva. A padlót négyszögletű kőlapok borították. A mennyezetet nem boltozták: fa-gerendák tartották a vastag deszka-tetőt. A monostor, melyben a szerzetesek laktak, a templomtól északra feküdt. A templom és a monostor együttes területe: 2,5 hektár impozáns létesítményt sejtet. Az apátság szerzeteseit a Saint Gilles-i apátság küldte Magyarországra. Valamennyien franciák voltak - mi több, az alapítás után még hosszú időkön át minden barátot Franciaországból küldtek ide, a Szent Egyed apátságba. A házat és a templomot hozzávetőlegesen 1533-ig használta a rend. Akkor azonban ide is elérkezett a török. Csapatai megostromolták, kifosztották és elpusztították az apátságot. A szerzetesek később sem tértek vissza. A pompás ház és a hatalmas templom az enyészeté lett. Az impozáns somogyvári romok azonban már a XIX. század elején felkeltették a kortársak érdeklődését: 1823-ban, majd 1824-28-ban Mátray Gábor, 1885-ben Gerecze Péter folytatott ásatásokat itt. A szakszerű feltárást 1972 és 1990 között Bakay Kornél végezte. Ma az általa tisztázott és megóvott alapfalak láthatók az apátság helyén, valamint az egykori kolostorudvar kerengőének egy rekonstruált részlete, az Észak-nyugati sarokban. A valaha-volt apátság eredeti töredékei, faragott díszei a kaposvári múzeumban, és a budapesti Magyar Nemzeti Galéria kőtárában vannak.
Szerkesztőségi ajánlat
Vizsolyi Biblia Látogatóközpont (Mantskovit Bálint Nyomtatástörténeti Múzeum)
Vizsoly
Árpád-kori Műemlék Templom
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.