Szent Orbán szobor
Cím
Soltvadkert
46.580853 N, 19.393926 E

Kapcsolat
Telefon nincs megadva
Webhely nincs megadva
E-mail nincs megadva
 
 
I. Orbán pápa 223-ban lett a katolikus egyház feje és 230-ban szenvedett vértanúhalált.
Ő őrzi a szőlőket, amelyek május végén a legnagyobb veszedelemben vannak, s leghamarabb az égi háborútól megvesztegettethetnek, vagy a bogaraktól, vagy egyéb apró állatokról kárt vallhatnak.
Ezért lett május 25. az utolsó fagyosszent - Orbán napja. Ha ezen a napon lehűl a levegő és vizek befagynak, akkor a szőlőt igen súlyos kár éri.
Ha Orbán napján fagy van, akkor ősszel a vincellérek nem szüretelnek.


Sok helyen elhatározták, hogy a szőlőhegyen, vagy keresztutaknál kápolnát vagy szobrot emelnek Szent Orbán tiszteletére. Ezen általában püspöksüveggel látható, jobbjában a vértanúságot jelképező karddal, bal kezében a szőlőfürttel.


A hagyomány szerint I. Szent Orbán pápa rendelte el, hogy a miseáldozat kelyhét és paténáját (tányérkáját) aranyból vagy ezüstből készítsék.
Személyének ez a borral való kapcsolata és emléknapjának a szőlő fejlődése szempontjából kritikus időpontja együttesen tette Orbánt a szőlőművesek, kádárok és kocsmárosok védőszentjévé.

Ismerünk szólásokat is Orbánról. Ha valakire például azt mondták: föltette az Orbán süvegét, akkor az azt jelentette, hogy az illető felöntött a garatra.
Egyesek szerint, ha Orbán napja fénylik, vagyis tiszta az idő, jó édes bort sajtolnak majd, de ha esős, akkor savanyú lőrére számíthatunk.


A soltvadkerti Szent Orbán szobor Máté István alkotása.
Eredetileg 1995-ben állították fel a katolikus templom előtt németországi testvérvárosunk, Bodelshausen ajándékaként.
Anyaga gránit és bronz.

A szobor keresztapja Bodelshausen polgármestere, Bernd-Dieter Esslinger. 1995-ben ünnepélyesen leöntötte vörös- és fehérborral, majd pedig vízzel. Ennek az a magyarázata, hogy ha a bort valami gyalázat éri, akkor azt le lehessen mosni, és a termelők, vagy a bort helytelenül és mértéktelenül fogyasztók visszatérjenek a helyes útra.
Mivel korábbi helyén, a Szentháromság utcában már mindenki jó útra tért, 2005 júliusától kezdve az új sétányon járókat figyelmezteti erre.
Szerkesztőségi ajánlat
Miskahuszár - A világ legnagyobb huszár szobra
Pákozd
Új magyar turisztikai látványosság a maga nemében egyedülálló alkotás
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.