Evangélikus templom
Cím
Soltvadkert
46.580853 N, 19.393926 E

Kapcsolat
Telefon nincs megadva
Webhely nincs megadva
E-mail nincs megadva
 
 
A kisváros azon ritka magyarországi települések közé tartozik, ahol az evangélikus templom áll a központban.
Köszönhető ez annak, hogy az 1740-es években kezdődő földesúri betelepítések során református, illetve evangélikus németek (először württembergi svábok) érkeztek, a lakatlan Vadkert pusztára.
Noha a falu földesurai, az Orczyak nem tiltották a szabad vallásgyakorlást, a kalocsai érsek emberei több ízben is lerombolták a protestánsok iskolaházát, fatemplomát. Emiatt sokan elvándoroltak, de jelentős volt a betelepülők száma is, így a németajkúak mellé felvidéki, Liptó és Zólyom megyei szlovák evangélikus családok érkeztek.

II. József Türelmi Rendeletét követően 1784-ben elkészült az a templom, amely az 1830-as évekig szolgált a külön-külön működő német és szlovák gyülekezet otthonául.
A magyar nyelv a jegyzőkönyvek szerint csak néhány bevándorló miatt volt gyakorlatban.


A ma is álló klasszicista stílusú templomot 1837-ben szentelték fel, mely köré az évtizedek folyamán iskolák, parókia és egyéb vallási célokat szolgáló épületek emelkedtek.


A magyarosodás több lépcsőben érte el az itt élőket.
1904-ben szlovák, 1944-ben pedig a német nyelvű istentisztelet szűnt meg. A két egymás mellett működő gyülekezet 1926-ban egyesült.
A német nevűek kitelepítése a községben a II. világháborút követő időszakban többek közbenjárására nem történt meg.

1948-ban elkészült a téli rendezvényeknek és istentiszteleteknek helyet adó gyülekezeti ház, ugyanebben az esztendőben államosították az iskolát.


A templom tornyában jelenleg három harang szól, melyek közül a legnagyobbat 1990-ben öntötték újjá.
A Rieger-orgonát 1908-ban építették be, az oltárkép-amely Krisztust és a süllyedő Pétert ábrázolja a háborgó tengeren- Raksányi Dezső festőművész műve 1947-ből.

A szószék alatti falon a templom emlékköve látható a következő német nyelvű felirattal: Dies ist der Denckstein der evangelica Kirche in Vadkert (ez a vadkerd-i evangélikus templom emlékköve), melyet a jegyzőkönyvek szerint az 1840-es években helyeztek el az oltár előtti térdeplő alá, majd valószínűleg az 1930-as években óvatosságból elrejthette a lelkész, vagy a felügyelő.


Mai helyére 1997-ben került.
Szerkesztőségi ajánlat
Miskahuszár - A világ legnagyobb huszár szobra
Pákozd
Új magyar turisztikai látványosság a maga nemében egyedülálló alkotás
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.