Templom
Cím
Sokorópátka
47.486273 N, 17.696027 E

Kapcsolat
Telefon nincs megadva
Webhely nincs megadva
E-mail nincs megadva
 
 
Sokorópátka 1913 előtt a tényői egyházközséghez tartozott, majd 1913 őszén lett önálló egyházközség, amikor is a hagyatékból kapott területen megépült a templom és a plébánia. Őseink a templomot a Magyarok Nagyasszonya oltalmára bízták. Az egyházközség legfőbb támogatója Sokorópátkai Szabó István - országgyűlési képviselő, kisgazda miniszter - volt. Az ő nevéhez fűződik a templom és a plébánia kezdeti terve keresztülvitele. Ő tette le a templom alapköveit, minta község bírója. 1926-ban orgonát készíttetett a templomba. 1928-ban kifestette a templomot, azonban nem sikerült jól, s megígérte, hogy újból kifesteti. Halála előtt meg is történt, betartotta ígéretét. 1937-ben és 1938-ban 3 új harangot kapott a templom. Az egyik a Magyarok Nagyasszonya, a másik a Szt. Imre harang, a harmadik pedig a Kalott Ifjúságé lett. Ez utóbbi 1970-ben az újtelep végére került, mivel a földosztás után az ifjúság ott telepedett le. A II. világháború és következményei anyagilag és ideológiailag megviselték az egyházközséget is. 1966-ban Ernszt Antal Plébános került az egyházközség élére. Első ténykedése a templom és a temető bekerítése volt. Ezt követte 1967 és 1969 között a templom külső tatarozása. Ebben az időben épült a ravatalozó, kút a temetőben.
1975-ben történt a plébánia külső tatarozása és 1976-ban a templom belső új villamos berendezésének elhelyezése. 1979-ben festették újjá a torony külső bádog részét, s ebben az évben kezdődött a templom belső festése is. 1980-ban emelték a temetői nagykeresztet. 1980-ban a templom belülről megújult a belső festés által, majd a következő évben a plébánia épületének külső tatarozása és belső felújítása is megtörtént. 1981-ben elkészült a plébánia és a templom tetőszerkezetének cseréje. 1990-ben kezdetét vette a templom külső felújítása és 1991 júniusára az egész templom külsőleg is megújult. Az egyházközség népe munkájával és anyagilag is sokat áldozott azért, hogy minden megszépülhessen. S emellett a hitéletben is szép eredmények születtek. Az egyházközségi ünnepeket magyarruhás gyerekek műsora színesítette, valamint rendszeressé vált a karácsonyi, éjféli mise előtti misztériumjáték is. Ez időszak sok maradandó értékeket, emlékeket hagyott a jelen kornak. 1992 őszén Ernszt Antal atyát rendje visszahívta és 1993-ban Tóth Antonin tényői plébános lett az új lelkipásztor. Helytállt betegsége ellenére is. Munkálkodása alatt megszépültek a templom ablakai, szigetelték, majd lefestették belülről a templomot, valamint bevezették a gázt a plébániára.
Szerkesztőségi ajánlat
Miskahuszár - A világ legnagyobb huszár szobra
Pákozd
Új magyar turisztikai látványosság a maga nemében egyedülálló alkotás
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.