Kirándulóhely
Cím
Sokorópátka
47.486273 N, 17.696027 E

Kapcsolat
Telefon nincs megadva
Webhely nincs megadva
E-mail nincs megadva
 
 
Sokoró három dombsorból álló halomvidék. A 22 km hosszú és 15 km széles kistáj a Kisalföldbe mélyen benyúlva, mint egy kéz három középső ujja mutat délkeletről (a Bakony teste felől) északnyugatra (Győr irányába). A három fővonulatból és két fővölgyből álló halomvidék szigetszerűen emelkedik ki a Kisalföld síkjából, mintegy 150 méterre kimagasodva abból. A Sokoró az elmúlt 20 évben Győr üdülő és kiránduló övezetévé vált, hiszen ehhez minden adottsága megvan. Közel van a nagyvároshoz; a változatos táj hegyek benyomását kelti, a terület jól járható, erdeiben hétvégeken több százan fordulnak meg. Tavasszal ibolyázni, ősszel szüretelni, télen pedig síelni és szánkózni lehet. A 241 négyzetkilométernyi terület a földrajzi szakirodalomban Pannonhalmi-dombság néven ismert. A harmadidőszak végén a hazánkat borító Pannon-tenger sekély vizéből változatos rétegek rakódtak le. Az ezután következő kéregmozgások során a rétegekből árkos vetődéssel alakult ki a háromágú halomsor és köztük a fővölgyek. A Nyugati-vonulat a szemerei Szőlőhegytől Nagydémig nyúlik, 16 km hosszan. Gerincszintje 250-260 méteres, melyet csak a Bőtorok-völgy kereszt irányú törése szakít meg. Bejárata fölött magasodik a Barátok-vára nevű oldal, amely a Harangozó-hegy északi fele. A néphagyomány szerint itt állt egykor a pálosok kolostora és temploma. A Középső-vonulat, amely 22 km hosszú, Ménfőcsanaktól Ravazdig húzódik. A Középső-vonulat keleti oldalán a szőlőtermesztés széles sávban visszaszorította az erdőhatárt, de ettől függetlenül a halomsor erdőterülete Győrújbaráttól Bakonypéterdig zavartalan, összefüggő egységet alkot. Ez a Pannonhalmi Tájvédelmi Körzet gerince. Mindhárom vonulatot erdők borítják. A magasabb részeket cseres tölgyesek, az alacsonyabbakat akácosok. A nádfedeles, döngölt falú, múlt századi házak, bár egyre fogyatkozva, még a Sokoró szinte minden falujában fellelhetők. Másutt ördögcérnával benőtt partoldalak, löszszakadékok, löszpiramisok meredeznek, jelezve, hogy a tájon mindenfelé igen nagy mértékű a csapadék felszínpusztító munkája. A meredek löszfalakban több helyen is színpompás gyurgyalagok tanyáznak. A 4800 hektáros védett terület zöme erdő. Mivel a halomvidéket a történelem során mindig könnyebb volt megkerülni, mint átkelni rajta, így viszonylag nagy és zavartalan erdőterületei maradtak, ahol növény- és állattani ritkaságok egyaránt fellelhetők. A táj féltett növényszépsége pl. a leánykökörcsin.
A Sokoró állatvilága is gazdag. A gyurgyalagokon kívül sok más madárfaj is él itt. Meglepő, de fészkelnek a tájvédelmi körzetben fekete gólyák, hollók. Az emlősök közül a vadmacska, a nyuszt, a menyét és az újabban jól szaporodó borz érdemel említést. Nagyon értékes a szarvas- és dámvadállomány. A hüllők közül a rézsikló és a törékeny kuszma is fellelhető. E nyugalmas táj turisztikai szempontból egyre ismertebbé váló települése Sokorópátka. A mai falu területe a Szent Márton (Pannonhalmi) apátság birtoka volt. Neve az apátsági halastavakra utaló potyka szóból származtatható. Itt született és itt van eltemetve sokorópátkai Szabó István (1878-1938) földművelésügyi miniszter. A falu közelében található Vadalmás nevű terület vadászházánál juthatunk el a tájvédelmi körzetbe. A környező erdőkben, a turistautakon hosszabb túrákat is tehetünk.
Szerkesztőségi ajánlat
Miskahuszár - A világ legnagyobb huszár szobra
Pákozd
Új magyar turisztikai látványosság a maga nemében egyedülálló alkotás
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.