Deák-kastély
Cím
Söjtör
46.668885 N, 16.853728 E

Kapcsolat
Telefon: 92/369-039
E-mail nincs megadva
 
 
A söjtöri Deák-kúriát egykor a megye kezdte építtetni katonai szállásháznak. Már álltak falai, amikor Deák Ferenc nagyapja, Deák Gábor 1768-ban megvásárolta és befejezte a félkész épületet. Itt született 1803. október 17-én Deák Ferenc, a jogot végzett vármegyei tisztviselő, táblabíró, a reformországgyűlések kiválóan érvelő neves szónoka, az 1848-as minisztérium igazságügy-minisztere, a passzív ellenállás vezéralakja, a kiegyezés létrehozója - a haza bölcseként, a haza atyjaként, a nagy öregként tisztelt államférfi. Már életében, 1865-ben metszet jelent meg szülőházáról, majd kialakult Deák Ferenc emlékéhez kötődő tisztelete. Bejárata fölé a millennium alkalmából 1897-ben Zala Vármegye közönsége által készíttetett emléktábla kerül. A 20. században postának, körorvosi lakásnak és rendelőnek, klubhelyiségnek, múzeumi kiállításnak adott otthont, azaz a falu lakóit szolgálta. 2002-2003-ban megvalósult teljes műemléki rekonstrukciója, festett, restaurált, berendezett szobái, boltozatos konyhája a zalai köznemesség életmódjának látványos tanúságtevői. Földszintjén két kiállítás: a Deák család és Deák Ferenc emlékezete, valamint Zala mezei gazdái - a Deák család és a zalai köznemesség gazdálkodása és háztartása várja a látogatókat.
Szerkesztőségi ajánlat
Miskahuszár - A világ legnagyobb huszár szobra
Pákozd
Új magyar turisztikai látványosság a maga nemében egyedülálló alkotás
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.