Börtön Múzeum
Cím
Sátoraljaújhely
Kazinczy u. 35.
48.401258 N, 21.652937 E

Kapcsolat
Telefon: 47/523-560
 
 
Sátoraljaújhely központjában, található a Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön, valamint itt működik a Magyar Büntetés-végrehajtás Múzeumi Kiállítóhelye is. A helyi önkormányzattal együttműködve az intézmény az elmúlt években igyekezett megismertetni a büntetés-végrehajtást az itt élőkkel és az ide látogatókkal. Kiállítási területe most 250 m2, mely az érdeklődésre való tekintettel bővítés előtt áll. A tárlat bemutatja a büntetés-végrehajtás átfogó történeti és szakmai fejlődését, a magyar büntetési rendszereket, a büntetésüket töltők helyzetét. A látogatók megismerhetik a megtorló, testcsonkító- és halálbüntetéseket, a szabadságvesztés büntetés kialakulását és átalakulását. Bemutatásra kerül a jelenlegi rendszer, a fogvatartottak élete, oktatása, munkáltatása, és művészete is. Található itt egy adatbank, amely tartalmazza a digitális anyagokat. Itt a büntetés-végrehajtáshoz kapcsolódó tárgyi emlékek fotóit, leírását, valamint a XVIII. századtól rendelkezésünkre álló emlékek elektronikus másolatát őrzik. A múzeumban a fogvatartottak által készített kerámia és festészeti alkotások is megtekinthetőek és megvásárolhatóak, amit képzés, vagy szakkör keretében készítenek. A festményekből szervezett vándorkiállítás jelenleg is járja az ország keleti régióit, hogy így közelebb kerüljön a büntetés-végrehajtás rendszere a lakossághoz. Az oktatási intézmények hallgatói a múzeumban alapszintű múzeumpedagógiai foglalkozásokon is részt vehetnek. A gyermekek és fiatalok a látogatások során szembesülhetnek a bűnelkövetés következményeivel, amely segítheti a jogkövető magatartás és kultúra kialakulását. Lehetőség van az intézet pedagógusai és pszichológusa által tartott rendkívüli osztályfőnöki órán részt venni, aminek keretében segítséget kapnak a gyermekek a látottak feldolgozásában. Az intézmény bűnmegelőzési feladatot is ellát. A múzeum megnyitása óta 6052 fő tekintette meg állandó vagy időszaki kiállítását, ezen kívül 2467 fő vett részt speciális bűnmegelőzési célú tárlatvezetésen. A környékbeli iskolák rendszeresen bűnmegelőzési vagy büntetés-végrehajtási témájú előadás tartására kérik az itt dolgozó szakembereket. Nyitvatartás: Kedd-péntek: 8.00 - 16.00 Szombat: 8.00 - 13.00 Vasárnap és hétfőn: zárva
Szerkesztőségi ajánlat
Miskahuszár - A világ legnagyobb huszár szobra
Pákozd
Új magyar turisztikai látványosság a maga nemében egyedülálló alkotás
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.