Nádasdy vár
Cím
Sárvár
Várkerület u. 1.
47.252481 N, 16.936874 E
Kapcsolat
Telefon: 95/320-158
Web: www.sarvarvar.hu
Email küldése
A Kossuth tér déli oldalát lezáró reneszánsz várkastély az ország egyik legkiemelkedőbb műemléke, a város szimbóluma.
A mai palotaegyüttes délnyugati sarkában álló XIII. sz-i, háromszintes lakótoronyból, s a mai épülettömb északi egyemeletes szárnyából fejlődött ki.

E vár első említése 1288-ból való. A következő nagy építkezések a XV. század második felében, a gótika jegyében folytak.
A Kanizsai család idején a mai déli szárny helyén háromszintes reprezentatív termekkel ékesített főúri lakóépület készült el.
A XV. század végén készült el a mai kaputorony alsó szintje.
A XVI. század elejére nagy kiterjedésű zárt udvar alakult ki, a védelmet a természeti adottságok mellett, a rótt palánkos földsáncok biztosították.

A Nádasdy család 1534-1671 között birtokolta a várat. A reneszánsz stílusban folyó építkezések eredményeképpen kialakult a várpalota azon formája, amilyennek napjainkban ismerjük.
A díszterem mennyezetfreskói 1653-ban készültek el.
A mai látható óolasz bástyás védelmi rendszer 1588 és 1615 között épült.
A díszterem mennyezetfreskóit 1653-ban Hans Rudolf Miller készítette el, az oldalfalak ószövetségi témájú képeit Dorfmeister István festette 1769-ben. Estei Ferdinánd főherceg 1803-ban vásárolta meg a várat, amelyet utódja restauráltatott.
A reneszánsz árkádsort a keleti szárnyon befalaztatta. Az emeleti szárnyon folyosók épültek, így a kastély körbejárhatóvá vált.
A várárok vizét lecsapolták, s felépítették a ma is látható hidat.
A XIX-XX. század folyamán csak kisebb átalakítások történtek, így a vár napjainkig is a XVI-XVII századi erődített későreneszánsz várkastélyok hatását kelti.