Vízimalom
Cím
Röjtökmuzsaj
Muzsaji u. 43.
47.562947 N, 16.837961 E

Kapcsolat
Telefon: 99/380-911
Webhely nincs megadva
E-mail nincs megadva
 
 
A malom az 1660-80-as években épült. A malomépület egyharmada, a víztől erősen támadott rész, az olaszországi Velencét utánozva cölöpökre épült. A tölgyfacölöpöket 2 méter mélyre verték le, a talajvíz alá, 80 cm szélességben. Egy cölöp látható a malom melletti turbinaházban. A malom alapterülete 140 négyzetméter, magassága 16 méter. Faanyaga vörösfenyő. A két 6 méter átmérőjű vízkerék két nagy malomkövet hajtott. Széchenyi György 1697.ben grófi rangot kapott, majd 1732-ben bekövetkezett halála után fia, gróf Széchenyi Zsigmond örökölte a malmot a birtokkal. 1741-ben a birtok a malommal gróf Széchenyi Antal tulajdonába került. Ezután 1878-től minden, gróf Széchenyi Lajos, a legnagyobb magyar gróf Széchenyi István bátyjáé lett. 1892-ben még egy gőzgépet beállítottak a malom jobb meghajtására, ezután az őrlést nem malomkővel, hanem két újonnan vásárolt Ganz gyártmányú hengerszékkel végezte. 1907-ben az új tulajdonos Bausz Miklós lett, aki a sárvári Vég malomból került ide. 1924-ben 50. életévében váratlanul meghalt. Örököse egyetlen fia, a kiskorú Bausz Gyula lett, kinek nagykorúságáig özvegyi jogon az édesanyja üzemeltette a malmot. 1929-ben Bausz Gyula a korszerűsítéshez fogott. Ma a muzsaji vízimalom műemlék.
Szerkesztőségi ajánlat
Vizsolyi Biblia Látogatóközpont (Mantskovit Bálint Nyomtatástörténeti Múzeum)
Vizsoly
Árpád-kori Műemlék Templom
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.