Jámbor Arborétum
Cím
Recsk
47.935532 N, 20.109112 E

Kapcsolat
Telefon nincs megadva
Webhely nincs megadva
E-mail nincs megadva
 
 
Recsk községétől délre kb. 2,5 km-re fekszik a Jámbor Vilmos arborétum, melyet Györke, Jámbor tanya vagy Bojtoskert néven is említenek.
1975-ben 69 ha lett védetté nyilvánítva kerttörténeti jelentősége miatt, ebből 4,58 ha az arborétum.
Tengerszint feletti magassága 270-300 méter. Az eredeti vegetációt az északi alacsonyabb fekvésű területeken cseres-tölgyes alkotja, mely fokozatosan gyertyános-tölgyesbe megy át, a magasabb területeken pedig bükk a domináns.

Az arborétum létrehozása Jámbor Vilmos főhercegi kertész nevéhez fűződik.

Jámbor Vilmos apai ágon kertész dinasztia sarjaként Somogyhárságyon született 1825-ben. Pozsonyban tanult, majd Bécsben ismerkedett meg az európai szintű kertészkultúrával.
Eljutott Angliába, ahol az angol kertészet elméleti és gyakorlati iskoláit végezte el. Sok tapasztalatot szerzett Franciaország és Ausztria nevezetes magánkertjeinek építésével. Hírnévvel hazatérve József főherceg udvari főkertésze lett. Ő tervezte és irányította az alcsuti és a margitszigeti kertépítő munkálatokat, valamint a vácrátóti arborétumot és a parádfürdői parkot.

1876-ban Recsk mellett kapott nemesi birtokot, ahol életének harmadát töltötte. Virágzó, exotákban gazdag csemetekertet, európai hírű gyümölcsöst, nemes magokat termő kertészetet, tízezres rózsakertet és faiskolát hozott létre.

A telepítés előtt talajtani vizsgálatokat végeztetett. Ennek ismeretében hozatott elsősorban örökzöld, európai, kaukázusi, észak-amerikai és ázsiai fa- és cserjefajokat. Megtalálható volt itt mammut fenyő, babérfa, ámorfa és paratölgy, messziföldről származó ciklámen, jázmin, Lumnizer-szekfű és a többezres rózsakert.

1901-ben Jámbor Vilmos meghalt, faiskoláit fia örökölte, majd elárverezték.
A virágzó kertészet a történelem viharaiban szétzilálódott, szinte teljesen elpusztult.

Ma az arborétumban 29 faj 570 egyede él. Legnagyobb fája a 250 cm törzskerületű zöld duglaszfenyő.
Ma a területen nincsenek kiépített sétálóutak, igazi vad vidék, megközelítése nehézkes.
Szerkesztőségi ajánlat
Miskahuszár - A világ legnagyobb huszár szobra
Pákozd
Új magyar turisztikai látványosság a maga nemében egyedülálló alkotás
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.