Gesztenye fasor
Cím
Recsk
47.935532 N, 20.109112 E

Kapcsolat
Telefon nincs megadva
Webhely nincs megadva
E-mail nincs megadva
 
 
A kor divatjának megfelelően az uradalmi központok vagy kastélyok szerves részét képezték a hozzájuk vezető utakat kísérő fasorok, melyek nyáron kellemes lombalagutat biztosítottak a kikocsikázó hölgyeknek és uraknak. Mára csak töredékük maradt meg, amelyek közül kettő helyi jelentőségű természetvédelmi érték. A fasorok kialakítása Jámbor Vilmos nevéhez fűződik.

Parád – Recsk vadgesztenyefasor A 24. számú utat Recsk és Parádfürdő között mindkét oldalon 90-100 éves bokrétafák (vadgesztenye) sora szegélyezi. Mivel a fák az út szélétől mindössze fél méterre állnak, ágaik és lombjuk összeér. Nyáron zöld alagútban suhannak az autók, de télen is megkapó látványt nyújt a többé-kevésbé azonos méretű fák sora.
A fasort a századfordulón Károlyi Mihály gróf telepítette. Egykor Recsktől Parádsasvárig kísérte az utat. Egy részét a két világháború között és a műút kiépítésekor kivágták, így ma kisebb megszakításokkal csak a parádfürdői Cifra- istállóig tart. A jobb oldalon 93, a bal oldalon 83 fa áll. Átlagos magasságuk 12 m, mellmagassági kerületük 120-310 cm között változik.

Parádfürdői Ilona- völgyi fasor A Mátra másik szép fasora a Parád-Recsk közötti útból nyíló Ilona-völgyi utat kíséri. A 1,5 km hosszú főleg vadgesztenyefákból álló fasor a Mátra egyik legszebb hidrológiai képződményéhez, az Ilona-völgyi vízeséséhez vezeti a turistát.
Az Ilona-völgy első szakaszát tavasszal illatozó hársfák hosszú sora kíséri. Ezt a fasort is gróf Károlyi Mihály telepítette a recsk-parádi fasorral kb. egy időben. Az út bal oldalán 170, a jobb oldalán pedig 162, többségében ép fa áll.
Szerkesztőségi ajánlat
Vizsolyi Biblia Látogatóközpont (Mantskovit Bálint Nyomtatástörténeti Múzeum)
Vizsoly
Árpád-kori Műemlék Templom
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.