Széll Kálmán kastély és park
Cím
Rátót
46.965332 N, 16.430334 E

Kapcsolat
Telefon nincs megadva
Webhely nincs megadva
E-mail nincs megadva
 
 
A műemlék kastély 15601 m2 alapterületű parkban helyezkedik el. A kastély építése az 1800-as évek elejére nyúlik vissza. Rátót földesurai 1848 előtt cseh, Gasztony és Zelles családok, majd később a Széll család volt. Széll József 1865-ben Rátóton vett birtokot és azt Kálmán fiának ajándékozta. Ő alakította át az akkor még földszintes épületet 18 szobás emeletes kastéllyá. Így a kastély tulajdonosa Széll Kálmán Magyarország miniszterelnöke volt. Felesége Magyarország nagy költőjének Vörösmarty Mihálynak leánya Ilona volt. A kastélyban szívesen időzött a kor politikusa a haza bölcse Deák Ferenc, aki Vörösmarty Mihály halála után leánya, Ilona gyámja. A háború után a kastélyban gépállomás dolgozóinak elszállásolása történt, majd kultúrotthon. 1957-től pedig 2001-ig általános iskola szerepét töltötte be. A háborús időszak talán nem, de az évek múlása az épület - igazi gondviselő gazda hiányában - állagának romlásához vezetett. Sajnos Széll Kálmán hatalmas könyvtára, a levelezési anyag, bútorok mind-mind az enyészetté váltak. Csak néhány könyv,szekrény és Széll Kálmánt ábrázoló nagyméretű festmény maradt meg, melyek a település Napköziotthon épületében működő általános iskolában találhatók. A kastély körül vevő parkban ma is különféle ritka növények és dentrológiai szempontból is ritka fák, cserjék, fenyőfák gyönyörködtetik a szemlélőt. Igaz, évről-évre fogy a számuk a koruk, betegségük miatt.
Szerkesztőségi ajánlat
Miskahuszár - A világ legnagyobb huszár szobra
Pákozd
Új magyar turisztikai látványosság a maga nemében egyedülálló alkotás
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.