Stahrenberg-ház és Zichy-kastély
Cím
Rajka
47.996651 N, 17.197299 E

Kapcsolat
Telefon nincs megadva
Webhely nincs megadva
E-mail nincs megadva
 
 
Rajkának Pozsony és Bécs közelsége révén nagy piaca volt, vásártartási joggal rendelkezett és a XIX. században járási székhellyé vált. E korból származó leírás szerint van Duna uralma, sok uradalmi és nemesi udvar épülete, 72 kézművese, 4 kalmárja és nemes udvarházzal bírnak itt több nemzetségek. A zárt utcasor két vagy négyosztagú házai még a jelentős átalakítás ellenére is őrzik a tehetős múltat. A Dózsa György és a Kossuth Lajos utca gazdag paraszt-polgár házai közül kitűnik egy-egy nagyobb udvarház, a helyiek által kastélynak nevezett épület. Ezeket a Mosoni-síkság birtokos nemesei és a XIX. század második felétől a legmodernebb mezőgazdasági technikával dolgozó birtokosai építették.Ezek közé tartozik a Stahrenberg-ház. A két szintes, 6 ablakú, sima homlokzatú épület homlokzatán kosáríves kapubejárat van. A boltozatos kapualjról balra volt az urasági pince, felette a kápolna. A ház jobboldali részében voltak a lakószobák. Az utca során lévő Zichy-palota homlokzata a klasszicizmus, a kosárboltíves kapubejárat és a már csak nyomokban kivehető árkádos udvar még a barokk jegyeit mutatta.
Szerkesztőségi ajánlat
Miskahuszár - A világ legnagyobb huszár szobra
Pákozd
Új magyar turisztikai látványosság a maga nemében egyedülálló alkotás
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.