Római katolikus templom
Cím
Rajka
Ifjúság u. 30.
47.998234 N, 17.202294 E

Kapcsolat
Telefon: 96/224-143
Webhely nincs megadva
E-mail nincs megadva
 
 
A templom körül kis kőtár található a kora középkori emlékektől a századelőn készült alkotásokig. Kezdjük a sort a templom homlokzati részével. Egyik szoborfülkéjében a névadó szentnek, Szent Mártonnak a barokk korban készült szobrát a renoválás idején helyezték el. A Rajkán és környékén jelentős birtokkal bíró német nemesi családok a templom alatti kriptába temetkeztek. A támpillérhez illesztett két sírkő utal a temetkezési helyükre. Az oldalbejárat felett látható a kőtár legérdekesebb alkotása. A középkorban készült fogfájós Krisztus szobrát a közelben találták meg, és az átépítés során, mint építőkövet használták fel. Mivel nehezen tudták a falba illeszteni az egyik kezét levágták. A közelmúltban történt tatarozáskor tették mai helyére. A finom vonalú angyalszobor az I. világháborúban elesettek neveit őrzi. A nevek jelzik a falu lakosságának nemzetiségi megoszlását. A kőbábos kerítés őrzi a Kálvária szoborcsoportot. XVIII. századi érett barokk alkotás. A római korban itt húzódott a birodalmat védő limes. Ennek egyik őrtornya ezen a helyen állt, amelybe a XIV. században kis kápolnát építettek. A torony csúcsíves ablakai, amelyek közül az egyik különösen szép mérműves, és déli falának falfestménye e kort őrzi. A tömzsi tornyot az utolsó felújítás eredményeként festett téglaminták teszik jellegzetessé. A török Bécs elleni utolsó hadjárata idején (1683) a falu távolabb épült temploma elpusztult, és ezután építették a meglévő kis kápolnához négy boltozatos templomhajót. A templombelső gazdagon festett falképei, a főoltár Szent Mártont ábrázolja, és Szent Flórián valamint egy korábbi korból való, sárkányt vasláncon tartó Szent Katalin szobra őrzi. Az egyik mellékoltáron Mária a gyermekkel, a másikon József kis szobra van egy üveggel zárt kis fülkében. A oltárok gazdag díszítése, angyalalakjai és a szentek aranyozott szobrai az érett barokk jegyeit mutatják.
Szerkesztőségi ajánlat
Miskahuszár - A világ legnagyobb huszár szobra
Pákozd
Új magyar turisztikai látványosság a maga nemében egyedülálló alkotás
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.