Idrisz Baba türbéje
Cím
Pécs
Nyár u. 8.
46.077654 N, 18.210366 E

Kapcsolat
Telefon: 20/400-9301
 
 
Idrisz Baba türbéje muszlim sírépítmény, amely a pécsi Rókus-dombon helyezkedik el. A domb déli lejtője a török hódoltság idején a muszlim temetkező volt. Az 1591-ben emelt síremlék 6 méter átmérőjű és 8,5 méter magas. Alaprajza nyolcszögletű, falai és félgömb kupolája nyers kőből készült. Négyzet alakú ablakait szamárhátíves kialakítás zárja, felettük körablak sorral. A türbe belső fala eredetileg vakolt és meszelt volt, továbbá feliratok is díszítették. Bár Idrisz Baba személyéről nem maradtak fenn hiteles adatok, annyi bizonyos, hogy szent életű muszlimként tisztelték kortársai, sírja kezdetektől fogva híres zarándokhely volt, amelyről az 1660-as években a híres török utazó, Evlia Cselebi, is megemlékezik útleírásában. Az építmény a török hódoltság után, 1686-ban, a jezsuita rend birtokába került. A XVIII. században a városban dúló pestis járvány idején a rend a türbe közelében pestiskórházat emeltetett, és a síremléket kápolnává alakíttatta át. A kápolna titulusát, a pestisben szenvedők védőszentjéről, Szent Rókusról kapta. A türbe épületét 1913-ban restaurálták először, ám ekkor nem történt minden építészeti részletre kiterjedő kutatás. 1961-ben azonban teljes körű helyreállítási munkák folytak, és az ehhez kapcsolódó kutatás során előkerült maga a türbe alatti sziklába vájt sírhely, benne a szentként tisztelt férfi csontvázával. Idrisz Baba türbéje amellett, hogy látogatható emlékmű, ma is fontos muszlim zarándokhely. Vallási vonatkozású berendezési tárgyai – köztük a díszsírhely hímzett takarója és az imaszőnyeg – a Török Köztársaság ajándékai. Az Idrisz Baba maradványait tartalmazó sír az építmény padlózata alatt van. A török kori Magyarország hasonló emléke Budapesten, a Rózsadombon található Gül Baba türbe.
Szerkesztőségi ajánlat
Miskahuszár - A világ legnagyobb huszár szobra
Pákozd
Új magyar turisztikai látványosság a maga nemében egyedülálló alkotás
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.