Csontváry Múzeum
Cím
Pécs
Janus Pannonius u. 11.
46.077440 N, 18.225172 E

Kapcsolat
Telefon: 72/310-544
 
 
A századfordulón emelt neoreneszánsz épületben, Pécs történelmi belvárosában - félúton a pécsi székesegyház és a dzsámi között - a világörökséghez tartozó ókeresztény sírkamrák közvetlen közelségében 1973-ban nyílt meg a magyar festészet talán legkülönösebb egyéniségének, Csontváry Kosztka Tivadarnak (1853-1919} kiállítása. A múzeumot Pécs városa és Baranya megye alapította Gerlóczy Gedeon gyűjteményéből Csontváry a plen-air festészet egyik legjelentősebb képviselője. Művei közt megtalálhatóak a korai tanulmányrajzok, portrék (Marokkói tanító), biblikus (Mária kútja Názáretben) és történeti (Zrínyi kirohanása)témák ill. tájképek (Vihar a Nagy Hortobágyon). A Csontváry-életmű jól elkülöníthető szakaszokra tagolható. Az első szakaszban készültek a tanulmányrajzok, portrék. A másodikban az 1902-1903-ban festett alkotások sorolhatók, melyeket Jajcéban, Mosztárban, Castellamaréban, Selmecbányán, Szigetváron és a Hortobágyon készített a művész. A "világ legnagyobb napút festménye" található itt, a "Baalbek". A "Panaszfal bejáratánál Jeruzsálemben" a csoportkép; a "Nagy Tarpatak a Tátrában" a tájkép műfát képviseli. Ezek a művek kivétel nélkül érett alkotások. A metaforikus önarcképnek tekinthető Magányos Cédrus szinte összegzi a festőóriás életművét. Az 1909-ben festett "Tengerparti sétalovaglás" a bemutatott művek közül legkésőbbi festménye. Az utolsó alkotói periódust fémjelzik a tízes években készült szénrajzok, kompozíciótervek és vázlatok. A múzeumban gyerekek számára múzeumpedagógiai foglalkozásokat tartanak. 7-14 éves gyermekeknek "Napút" festés, 10-16 éveseknek pedig "A nagy motívum keresése" Cédrus címmel. A múzeumpedagógiai foglalkozás során foglalkoztató-füzet segítségével - a gyerekek áttekintik Csontváry Kosztka Tivadar életművét. Nyitva tartás: május 1-től okt.31-ig: kedd-vasárnap 10.00-18.00 november 1-től április 30-ig: kedd-vasárnap 10.00-16.00
Szerkesztőségi ajánlat
Vizsolyi Biblia Látogatóközpont (Mantskovit Bálint Nyomtatástörténeti Múzeum)
Vizsoly
Árpád-kori Műemlék Templom
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.