Péteri-tavi Madárrezervátum Természetvédelmi Terület
Cím
Pálmonostora
46.628512 N, 19.941445 E

Kapcsolat
Telefon: 30/488-4549
Webhely nincs megadva
E-mail nincs megadva
 
 
A védett terület nagysága: 740 hektár.

Elhelyezkedés:
A védett terület Petőfiszállás, Csengele és Pálmonostora között terül el.

Látogatás:
Csak engedéllyel és kísérővel látogatható.

Kezelő:
Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

A Dong-ér a kiskunfélegyházi homokos, szikes táj legnagyobb vízfolyása (ami nem jelenti azt, hogy egy-egy forró nyáron ne száradna teljesen ki).
Ez a vízfolyás élteti az egyik legszebb és viszonylag nagy kiterjedésű szikespusztát, a Péteri-tavat és környékét.
Már a Kiskunfélegyházáról Szeged felé tartó műútról, vagy vasútról szétnézve is megkapó világ tárul az érdeklődő szeme elé.
A védett terület északi részén nagyobbacska szikes tó - a Péteri-tó - fekszik.
A szikes tájak más tavaihoz képest többé-kevésbé állandó (bár már nem akkora, mint egykor volt), mert a területén keresztülfolyó Dong-ér közvetlenül táplálja.
Ezt használta ki a halgazdaság is, amikor három halastóvá alakította a tó egy részének medrét.
A tó körül és a terület déli részén szikes puszta nyúlik a világba, a szikes táj és a sziki növényvilág minden formai és színbeli változatosságát felvonultatva, a vakszikfoltoktól a szikes gyeptársulásokig.
A pusztán a jellegzetes sziki növényeken - sziki mézpázsit, sóballa, bárányparéj, sziki őszirózsa, cickafark stb. - túl a mélyebben fekvő, hosszabb ideig vízborított területek körül és a nedvesebb szikes réteken mocsári kígyófű nő, poloskaszagú és agárkosbor nyílik.

A terület legnagyobb értéke azonban a madárvilág - több mint kétszáz faj jelenlétét sikerült eddig kimutatni.
A Péteri-tó nádasaiban az összes hazai gémfaj költ, és rajtuk kívül is vízimadarak sokasága fészkel.
A kanalasgémtől a nagy kócsagig, a bakcsótól a szürke és vörösgémig, a bölömbikától az igen ritka, szép üstökösgémig és tovább. Ezen túl a tavon tőkés és cigányréce, búbosvöcsök, feketenyakú vöcsök, szárcsa, a nádi rigó és nádiposzáták több faja él.
A szikes területeken az ún. sziki fészkelőközösség legértékesebb tagjai - széki lile, nagy goda, piroslábú cankó, nagypóli, gulipán, gólyatöcs - és más parti madarak fészkelnek.
A löszhátak telepített akácos és nyáras erdeiben kabasólyom és kékvércse fészkel.
A madárvonulás idején pedig a fekete gólyától a réti és halászsason át igen ritka madarak tűnnek fel a vízi- és partimadarak ezres seregei körül.

A madarakon túl is értékek sokaságát rejti a terület állatvilága: többféle béka- és gyíkfaj, mocsári teknős, ritka és értékes csiga- és kagylófajok élnek a Péteri-tavon és környékén (például az igen ritka gombcsiga).

A terület szabadon nem látogatható, de a nemzeti park kutatóállomásán kiállítás mutatja be a védett élőhely értékeit, és az egyik tó körül tanösvény van, amelyen vezetővel végig lehet menni.
Szerkesztőségi ajánlat
Miskahuszár - A világ legnagyobb huszár szobra
Pákozd
Új magyar turisztikai látványosság a maga nemében egyedülálló alkotás
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.