Katolikus templom
Cím
Olaszliszka

48.242507 N, 21.434326 E
Kapcsolat
Nincs megadva
Olaszliszka régente mezőváros, most község. Városi mivoltáról ma is tanúskodik Olaszliszka címere, amely a Községháza és a Rendőrség épületének homlokzatán található.

Az egyház alapításának évét nem lehet tudni, de egyike a legrégibb egyházaknak. Ez onnét is kitűnik, hogy II. Endre Olaszliszkát, mint országának gyöngyét említi.
IV. Béla ezen községet, mint Tokaj-Hegyalja vidékének legszebb és nektárt adó részét 1248-ban a szepesi Prépostságnak adományozta.

A templom 1320-ban Nagyboldogasszony tiszteletére épült.
A legidősebb része a torony, amely katonai őrtoronynak épült.
Az erkély magasságában kandalló van: itt tanyáztak a katonák, akik kötélhágcsón jutottak fel.

Az erkély fölött a torony kezdetben sisakos volt. Az 1830-as években egy dühöngő orkán a sisakot ledöntötte a nem messze lévő Bodrogba. A torony gótikus stílusban épült. A sisak helyére csonka tornyot építettek eklektikus stílusban, melynek tetején négy oldalról kiemelkedő oszlopok vannak, miáltal az egész torony egy várszerű építményhez hasonlít.
A toronyhoz épített templom is gótikus stílusban épült, amit bizonyít az a szép gótikus bejárat, amit a hatvanas években találtak meg a déli oldalon, befalazva.

Most a templom hajója szép barokk. 1634-ben alakította át Stenczel Dániel eperjesi mester, kinek gyönyörű kőműves címere a bejárat fölött van. Tehát a templom oldalfalai a gótikus időkből valók, az újabb barokk homlokzatát 1634-ben kapta.

A sekrestye falába egy kőkereszt van illesztve azzal a felírással, hogy midőn a templomot az 1772. évben a tolvajok kirabolták s a templomból lopott tárgyakkal a Bodrog folyón keresztül menekülve, azt a folyó közepén elejtették, Csodálatos módon a vízből kiemelkedtek a kincsek.

A templom belsejét 1937-ben festették ki.

Az első kupola a magyar szenteket ábrázolja, Szent István felajánlja a koronáját és országát Máriának.

A második kupola a Szent Háromságé és a négy Evangélistáé.

A harmadik Mária mennybemenetelét.