Gara halom
Cím
Nyírkarász
48.096485 N, 22.100497 E

Kapcsolat
Telefon nincs megadva
Webhely nincs megadva
E-mail nincs megadva
 
 
A karászi Gara halom a községtől nyugatra, Okolicsányi Menyhért úrnak parkjától alig 100 lépésnyi távolságban fekszik, egy több holdnyi, a környezetből alig 1-2 méternyire kimagasló, - homokon alig észrevehetőleg lejtő talaj - emelkedésen.


A halom sajátáságos módon készült, mert az nem csak a Szabolcsvármegyében létező 50-60 mesterségesen készült halmoktól tér el lényegesen, hanem minden eddig ismert halmoktól is.

A halom ugyanis körben futó árok által határolt szigetre van felhalmozva, a melynek alap-átmérője a körárok fenekének szintjén mintegy 40, a környező terület szintjén pedig 20 méter.


A körárok felső peremének egymástóli távolsága 22 méter, fenék szélessége 4-5 méter síkot képez és szántóföldnek használtatik; mélysége 4-6 méter.


Az árokból kikerült rengeteg földtömegnek kiásása több ezer embernek napi munkájába kerülhetett, és csak kevesebb része fért el a szigetre, a hol hatalmas dombot képezett; míg a nagyobb rész kifelé hányatott és egyenletesen szétteríttetett.
Ezen halmot Okolicsányi Menyhért barátom 1894. évben részben megásatta, kúpján mintegy 4 méter átmérőjű, lent 1 méterre keskenyedő gödörrel hatolván le 4 méter mélységre.

A halom tetejéből - mely eredetileg magasabb lehetett - 2 méternyi mélységben, nem is egy egész négyszögméternyi területen egy mállott lófej, két rosz ezüstből készült szíjdíszítés, egy öt darabra tört kengyel, papírvékonyságú átlyuggasztott ezüst lemezkék, egy vas baltának töredékei kerültek napfényre, melyeket nemcsak én, hanem Dr. Hampel Józsel muzeumi igazgató-őr úr is honfoglaláskorinak ösmert fel, és képekkel illusztrálva az Archeologiai értesítőben, és említett nagy munkájában is ösmertetett.

A bezdédi 11 lovas sírban egy ló az emberi csontváznak jobb oldalán, tíz pedig a baloldalán volt elhelyezve, még pedig úgy, hogy a lónak feje a térd vagy czombnak tájékán feküdt, törzse pedig az ember talpa alá volt a legtöbb esetben hajítva, ha ugyan a csontváznak legnagyobb része 1000 év alatt már teljesen vagy részben el nem korhadt és e miatt ezt nem konstatálhattam.

Az eddig ismert honfoglaláskori sírok, a pestmegyei Benehalomnak kivételével olyanok, hogy azoknak hantjai nyom nélkül elenyésztek, és csak a véletlen vezet reájuk.

A monumentális Gara halomról tehát teljes jogosultsággal azt kell és kellett feltételeznünk, hogy alatta nem közönséges állású ember, hanem nagy tekintélynek örvendő hatalmas egyén, - valamelyik honfoglaló vezér, lehet hogy talán épen Szabolcs vagy Thass lett örök nyugalomra helyezve.

Széles Magyarországon egyetlen halom sincs, melynek megásása oly biztos nyomon indult volna meg, mint a karászi Gara halomé; mert 1894-ben Okolicsányi Menyhért barátom csak úgy találomra hatolt a halomnak közepetájára és az ott egy kis rakáson talált gyér lelet alapján kétségtelenül bebizonyult az, hogy a halom egy honfoglaláskori hatalmas egyénnek földből emelt mauzoleumának tekintendő.
Szerkesztőségi ajánlat
Vizsolyi Biblia Látogatóközpont (Mantskovit Bálint Nyomtatástörténeti Múzeum)
Vizsoly
Árpád-kori Műemlék Templom
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.