Barlanglakások
Cím
Noszvaj
külterület
47.928635 N, 20.481780 E

Kapcsolat
Telefon: 30/399-4340
E-mail nincs megadva
 
 
A XIX. század elejétől alakulhattak ki Noszvajon a barlang- és pincelakások. A Bükkalján, Egertől Miskolcig elhúzódó szakaszon a könnyen megmunkálható riolittufa adta a lehetőséget és a nagymértékű elszegényedés hozta létre ezeket. Ma a barlanglakások, kevés kivétellel, már lakatlanok, a falu délkeleti részén, a Pocem-ben lévők jó részében pedig alkotótelep működik. Az alkotótelep bemutatkozása: E vulkánikus eredetű domb hajlataiba vájt terület, ösvényeivel, udvaraival, kertjeivel, tevékenységünk szűkebb központja lett. Egyesületünk a földalatti építészet emlékezetét megőrizve a táj új életre keltését és egy alkotóműhely létrehozását kezdeményezte alapításakor, 1997-ben. Alapanyagunk a több száz négyzetméternyi vulkáni hamuba, riolit tufába faragott lakótér és tágas környezete. Vizsgálódásaink visszatérő tárgya a számunkra adott idő és tér mikroklímája a táj és a hegy erőtereinek feltárása egy vulkáni utóműködés kertjében. Összejöveteleinket szimpozionok formájában tartjuk. A tájépítészet és a szobrászat mellett a zene, a festészet és az iparművészet változatos műfajai (nemezelés, üvegművesség, kerámia), valamint a helyi hagyományos kézműves mesterségek (kőkultúra, mogyoróvessző-fonás) közötti átjárások sokszínűen gazdagítják az alkotótelep munkáját. A kezdeti szimpozionok résztvevőiként elsősorban az eredeti elgondolások nyomán elkezdett munkák kétkezi alakítóit láttuk vendégül. Betemetett udvarokat tártunk fel, utakat, ösvényeket kötöttünk össze, oromfalakat építettünk, belső tereket faragtunk. A kőkertek gondozása, a szobrászati és építészeti elgondolások kibomlása évről-évre egyre határozottabban kezdte alakítani a tájat. Így jött létre az a folyamatosan változó térség, melyet az egyéni és közösségi munkákhoz használunk évről-évre. A lakóbarlangok nem természeti képződmények, de természetesek az ember számára, akár egy testhez idomuló, jó ruha. Ezt az érzést szeretnénk megosztani mindazon alkotó és alkotóan gondolkodó emberrel, akik a jövőben e földi hajlék kisugárzásából erőt kívánnak meríteni.
Szerkesztőségi ajánlat
Miskahuszár - A világ legnagyobb huszár szobra
Pákozd
Új magyar turisztikai látványosság a maga nemében egyedülálló alkotás
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.