Hajóskanzen
Cím
Neszmély
Fő út 129.
47.736709 N, 18.355046 E

Kapcsolat
Telefon: 30/385-1070
 
 
Neszmély község főútján bronzszínű hajócsavar mutatja a Skanzenhez vezető utat. A Szent Ilona öböl nyugodt vizén, varázslatos természeti környezetben gőzhajók sorakoznak és páratlan kikapcsolódási lehetőséget biztosítanak az egész család számára.
Az 1957-ben épült Neszmély lapátkerekes gőzhajó 2010-ben teljes felújításon esett át. A Neszmély hajó utánozhatatlan programokat kínál; gőzgépét mozgás közben is megtekinthetjük, és megtapasztalhatjuk a hajóvezetés élményét, ha kipróbáljuk a hajó kormányállásban felépített interaktív szimulátort. A hajó lehetőséget ad arra, hogy igazi hajóskapitánynak érezzük magunkat!
A skanzen és egyben a Duna legidősebb hajója a fenntartó alapítványnak is nevet adó Zoltán lapátkerekes vontató gőzhajó. 1869-ben épült, aktívan közel 100 évig szolgált, majd 30 évig úszó csónakházként, klubhajóként üzemelt a százhalombattai Erőműnél. 2004-ben adományozta a skanzennek az erőmű akkori vezetése. A múzeum célja a hajó megőrzése az utókor számára. A gőzhajón jelenleg hajózástörténeti kiállítás és egy tematikus könyvtár működik. A csodálatosan felújított múzeumhajó teljes mértékben akadálymentes, így a mozgáskorlátozott vendégek számára is bejárható.

A gyűjtemény hajói:
A „ZOLTÁN” Neue Donau típusú oldalkerekes vontató gőzhajó. 2008-ban védett műszaki emlékké lett nyilvánítva. Az Alapítvány a 2009-ben elnyert európai uniós támogatási összegből a hajó teljes felújítását elvégezte. A felújítást követően a kazán- és gépház helyén hajózástörténeti kiállítás tekinthető meg.
 A „NESZMÉLY” a Magyarországon gyártott utolsó gőzhajók egyike. A hajó az utolsó pillanatban menekült meg a szétvágástól. Egy árverést követően 2003 novemberében, rendkívül lepusztult állapotban került Neszmélyre. A Duna egyik csendes mellékágában horgonyzó gőzhajó, amely 1957-ben épült Óbudán. 2010-ben teljes felújításon esett át. Jelenleg a fedélzeten eredeti állapotukban megmaradt matrózkabinjai várják a gyerekeket, ahol igazi matrózokká válhatnak.
A „PETŐFI” 2003 decemberében került a Skanzenbe az Európa Rendezvényiroda Kft jóvoltából. A skanzen harmadik legöregebb hajója 1918-ban épült, lapátkerekes gőzös.
A „LAJTA Monitor”-t az Alapítvány 2009-ben elnyert európai uniós pályázati pénzből az 1887-es állapotának megfelelően újította fel. Jelenleg a legrégebbi úszóképes hadihajó az Osztrák-Magyar Monarchia idejéből. A világon több mint kétszáz monitor épült, ezekből összesen hét darab maradt meg valamilyen formában, de az egyetlen folyami típusú monitor hadihajó a Lajta.
1977-ben került Magyarországra a MAHART kötelékébe a „VÖCSÖK 1”. Többségében a Budapest-Bécs-Budapest útvonalon teljesített szolgálatot. 2005-ben az üres hajótestet a MAHART az Alapítványnak ajándékozta, s most a Hajóskanzenben, a vízparton kiállítva tekinthető meg.
Szerkesztőségi ajánlat
Vizsolyi Biblia Látogatóközpont (Mantskovit Bálint Nyomtatástörténeti Múzeum)
Vizsoly
Árpád-kori Műemlék Templom
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.