Csergezán Pál-kilátó
Cím
Nagykovácsi
47.552050 N, 18.865146 E

Kapcsolat
Telefon nincs megadva
E-mail nincs megadva
 
 

A Csergezán Pál-kilátó a Budai-hegység legmagasabb pontján, az 559 m-es Nagy-Kopaszon várja a látogatókat.
A Páty, Nagykovácsi és Telki hármas határán emelkedő, vörösfenyőből készült kilátó legfelső szintje 18 méterrel van a belépési szint felett, ahová pontosan 100 lépcsőfokon lehet feljutni. A tágas pihenők nagyobb csoportok látogatását is lehetővé teszik, egyszerre 150 fő tartózkodhat az építményben. A teljes körpanoráma tiszta időben a főváros 100 kilométeres sugarú térségét öleli fel. A Budai-hegység ismertebb csúcsain kívül a Pilis-hegység, a Visegrádi-hegység, a Mátra, a Vértes, a Gerecse és a Velencei-hegység is látható. A nagy kémények déli irányban Százhalombattát mutatják, az esztergomi bazilika pedig akár felhős időben is szabad szemmel látható. A jól azonosítható látnivalók irányát a kilátószint párkányán ábrák és feliratok is jelzik.

A kilátó névadója Csergezán Pál, híres természet- és vadászfestő, aki számos képen örökítette meg a környék élővilágát. Grafikusként és illusztrátorként dolgozott, eközben került közel hozzá közel a vadászat témaköre. A Nők Lapja, az Ország-Világ és a Magyar Vadász, később a Nimród rajzolója volt. Tan- és szakkönyveket, például Tasnádi Kubacska András, Kittenberger Kálmán és Fekete István munkáit is illusztrálta. Telkiben töltötte életének utolsó éveit, műterme a Budakeszi Erdőgazdaságban volt. Az 1990-es években elhunyt művész sírja a közeli Anna-laknál, az erdőben található. Megközelítés:
A Csergezán Pál-kilátóhoz a legrövidebb és legszebb úton a budapesti Széna térről induló 794-795-ös jelzésű helyközi buszok Hidegvölgyi erdészlak megállójától, a zöld háromszög jeleket északnyugatra követve juthatunk el. Nagykovácsiból, a 63-as autóbusz végállomásától pedig a zöld sávot, majd az abból balra kiágazó zöld háromszög jelzést követve érhetünk fel a kilátóhoz.

Szerkesztőségi ajánlat
Vizsolyi Biblia Látogatóközpont (Mantskovit Bálint Nyomtatástörténeti Múzeum)
Vizsoly
Árpád-kori Műemlék Templom
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.