Templom
Cím
Nagykörű
47.271150 N, 20.451783 E

Kapcsolat
Telefon nincs megadva
Webhely nincs megadva
E-mail nincs megadva
 
 
Egy kicsi, -mezítlábas-, igazi, egyszerű szépségű templom lehetett. Kívülről hófehér falak, bélletes kőkapu, lőréses ablakok, belül, ártér adta famenyezet, és a nép bibliája, a freskók. Képzeletünkben, már csak az igazi középkori jelleget kölcsönző gregoriánok hiányoznak. A Tisza éltette falu temploma már 1330-ban megvolt. A Mohács előtti korokból más történelmi forrást nem ismerünk. A hódoltsági területeken élők élete más lett, átszerveződött. De a Tisza árterében a homokdombokon megbújó település temploma megmaradt, a kegytárgyakat megőrizte a lakosság. Az 1683-as török-tatár pusztítást a Tisza vizei védelmezte falu átvészelte, 1699-ben a Nagykunságban csak itt volt katolikus plébánia. 1776-ban a községbe látogató Eszterházy Károly rossz állapotban találta a templomot. Még látogatása évében elkezdődött az új templom építése a hívek és az akkori patrónus, Haller Sámuel támogatásával. Az építkezés 19 évig tartott, 1785-ben szentelték fel. Az új templom egyszerű barokk épület, enyhén kiugró közép rizalittal, a homlokzat közepén álló toronnyal. Az egyhajós, dongaboltozatú templom sekrestyéjébe festett, faragott késő gótikus kapu nyílik. A torony később épült a templomhoz, állagával többször volt baj. A harangokat az első világháborúban elvitték. 1944-ben a torony találatot kapott, a romos részt visszabontották. A csonka tornyot a Községi Önkormányzat 1994-ben újjáépítette. A templomkertben egy gyönyörű, régi, falusi, fakeresztes golgota áll. A hozzá vezető úton stációk sorakoznak. A kert különlegessége Magyarország egyetlen cseresznyefajtagyűjteménye, ahol több, mint 100 fajtából közel 400 cseresznyefát nevelnek. A fehér templom az áprilisi virágözönben szinte elhalványul.
Szerkesztőségi ajánlat
Vizsolyi Biblia Látogatóközpont (Mantskovit Bálint Nyomtatástörténeti Múzeum)
Vizsoly
Árpád-kori Műemlék Templom
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.