Talpasház
Cím
Nagydobsza

46.030183 N, 17.667911 E
Kapcsolat
Nincs megadva
A Baranya Megyei Tanács 1973-ban vásárolta meg Benked József, vagy ahogy a faluban nevezték: Ruzsi Jóska műemlékké nyilvánított házát melléképületeivel együtt.

A házat 1853-ban Benked István Építette rokonai segítségével. Hatalmas tölgyfa törzset hoztak be az erdőből, és azt a szekér hátuljára föltámasztva, nagy kézi fűrésszel és szekercékkel talpakká és gerendákká formálták.
Egyetlen fából vannak az épület talpfái és koszorúgerendái, hosszúságuk meghaladja a 14 métert.
A gerendaváz felépítése után a gerendák közé keményfa karókat feszítettek, ágakkal befonták és aztán polyvás sárral betapaszották.
A ház akkor még valószínű kémény nélkülinek készült, vagy legalábbis annak tervezték, mivel minden helyiségnek külön bejárata volt.

Az oszlopos pitar vagy gang felől lehet csak belépni az első házba, az utca felöli szobába, a konyhába és a kis házba vagy hátsó szobába.
A középső konyhából me sem lehet átjárni a szomszédos helyiségekbe.
A pitar faragott oszlopai, az utcára néző kontyos oromzat csipkésen fűrészelt deszkái, a ház méretei a jobbágysorból fölszabadult középbirtokos parasztgazda igényességéről tanúskodnak.


1925-ben Benked József édesapja az istvándi vásárból hazatérőben benézett a kisdobszai kocsmába Akkert nevű zsidó kocsmáros barátjához, aki egy talpasházat kínált eladásra.
Azonnal megalkudott, az 1855-ben épített házra.
A sárfalakat kidöntette, a favázat Nagydobszára szállíttatta.
A háza mögött lévő pince fölé állíttatta fel újra.