Tollas Tibor Emlékház
Cím
Nagybarca
48.247505 N, 20.529376 E

Kapcsolat
Telefon nincs megadva
Webhely nincs megadva
E-mail nincs megadva
 
 
A szülőház emlékházzá alakítását 2000. tavaszán kezdték meg.
A korábban postahivatalként működő épület teljes felújításra szorult.
Az átépítéshez szükséges összeget nagyrészt Tollas Tibor özvegye és családja, valamint Nagybarca község lakossága, önkormányzata, Tollas Tibor külföldön és Magyarországon élő barátai, tisztelői adományozták.
A szülőház felújítása sikerrel járt, az Emlékház Tollas Tibor Emlékszobájának átadására 2000. október 20-án került sor.
A felújítás további adományokból 2001. tavaszán folytatódott és őszre átadásra kerültek az épület további helyiségei is: a Dr. Almási Balogh Pál orvos életét bemutató emlékszoba, a Kecskési Tollas Tibor Könyvtár és a helytörténeti szoba, falumúzeum. Azóta az Emlékház a mai formájában a nagybarcaiak rendelkezésére áll, és rendeltetésének megfelelően működik. Gyakran megfordulnak itt külföldi látogatók is.


Az Emlékház előtti parkban kopjafa emlékeztet Tollas Tibor útjára.
A kopjafát a Lakitelek Népfőiskola Alapítvány adományozta, melynek párja a Népfőiskola parkjában található.

A kertben örökzöldek és a költő kedvenc fái díszlenek. Kialakításra került az udvaron egy játszópark, fajátékok állnak a gyermekek rendelkezésére.

Az Emlékházban található Tollas Tibor Emlékszobában végigkísérhetjük Tollas Tibor költő életútját és munkásságát születésétől haláláig.
A falon lévő tablók bemutatják életének fontos állomásait, a tárlókban elhelyezett dokumentumok, könyvek, kéziratok által megismerhetjük munkásságát, gyönyörködhetünk verseiben.
Magnókazettán és cd-n meghallgathatjuk, hogy milyen nagy átéléssel és szenvedéllyel mondta el Tollas Tibor saját verseit, valamit videofilmek megtekintésekor személyes ismerősünkként találkozhatunk Tollas Tibor költővel.
Szerkesztőségi ajánlat
Vizsolyi Biblia Látogatóközpont (Mantskovit Bálint Nyomtatástörténeti Múzeum)
Vizsoly
Árpád-kori Műemlék Templom
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.