Református templom
Cím
Nagybarca
48.247505 N, 20.529376 E

Kapcsolat
Telefon nincs megadva
Webhely nincs megadva
E-mail nincs megadva
 
 
A Nagybarcai Református Egyházközség nagy és gazdag múltra tekint vissza, és Istennek hála ma is élő és munkálkodó gyülekezet.
1791 óta önálló anyaegyházközség. Akkor került ide lelkésznek Almási Balogh Mózes, akinek áldásos munkája nyomán az addigi leányegyházközség mater eklézsiává lett. A református énekeskönyv 284. dícséretének a szövegét is ő írta: Áldjuk a nagy Isten jóságát, magasztaljuk irgalmasságát

Árpád-kori templomunk 1905-ben teljesen átépítették. Falán emléktábla őrzi, Almási Balog Mózes fiának, Almási Balogh Pál doktornak az emlékét, aki a nagybarcai parókián született, és a XIX.sz. híres orvos akadémikusa lett.

E templomhoz fűződnek Kecskési Tollas Tibor költőnek, kiváló hazafinak, a Nemzetőr c. folyóirat alapító főszerkesztőjének emlékei is, aki több versében megemlíti.

Nagybarca egyetlen műemléke is templomunkhoz kapcsolódik.
A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal 2003.január 3-án református templomunk legrégibb harangját védetté nyilvánította.
A harang 1523 körül készült és a nógrádszakálli harang mesterének munkája.
A régi harangon latin nyelvű felirat olvasható, gótikus betűkkel: O REX GLORIE VENI CUM PACE, vagyis: Ó dicsőség királya jöjj békével.
A harang 50 cm magas és 65 cm átmérőjű.
Szerkesztőségi ajánlat
Vizsolyi Biblia Látogatóközpont (Mantskovit Bálint Nyomtatástörténeti Múzeum)
Vizsoly
Árpád-kori Műemlék Templom
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.