Luby Interaktív Kastélymúzeum és Antik Rózsák Kertje
Cím
Nagyar
Petőfi utca 6.
48.057381 N, 22.552843 E

Kapcsolat
Telefon: 20/479-4313
 
 
Luby Interaktív Kastélymúzeum és Antik Rózsák Kertje - a múlt, a jelen és a jövő ötvöződik itt. Játékos formában, a modern technika segítségével szórakoztatva tanítja a résztvevőket, mintegy időutazást téve a szatmári régió történelmi-irodalmi- művészeti múltjában.

A kastély története
A kastélyt Luby Géza építtette 1879-ben menyasszonya érkezésére. A nemesi pár otthonául szolgáló épületet mennyei park vette körül, amely Luby Géza másik nagy szerelmének, a rózsakertnek adott otthont. A Rózsakirály kitűnő ízlésével, korát meghaladó szellemiségével, Magyarországon egyedülállónak számító rózsaligetet hozott létre, amelyben minden nap romantikus sétát tett feleségével. A 20. század elején a család anyagi okokból eladni kényszerült a kastélyt, de az rövidesen visszakerült jogos tulajdonába és otthont adott a következő Luby generációknak. Az államosítás után a kastély általános iskolaként működött tovább, majd a leromlott épületet 2010-ben vásárolta meg Szabó Zoltán a kastély mai tulajdonosa, aki a kastélyon teljes körű felújítást hajtott végre. Az oktatás és haladó szellemiség, amelyet a Luby család képviselt, a felújítás során nagy hangsúlyt kapott. A 2013-ban átadott épületben interaktív múzeum működik, amely játékos formában, a modern technika segítségét tanítja meg a történelmi érdekességeket a látogatóknak.

A Luby családról
Az eredetileg felvidéki származású Luby család szatmári ágának története a 18. század második felében kezdődött. A második világháború végéig eltelt másfél század alatt minden generációjuk értéket teremtett és hagyott örökül a jövő számára. A családban hagyomány volt a közéleti szerepvállalás, valamint a kultúrához való kapcsolódás. Luby Margit, Luby Géza lánya, tanár és híres néprajzkutató volt, értékes néprajzi műveket hagyott hátra. A Luby család szoros kapcsolatot ápolt kora több jellegzetes szellemiségével is: Kölcsey Ferenccel, Petőfi Sándorral és Herman Ottóval. A család Petőfi Sándorhoz kapcsolódó barátsága híresen jó volt, a költő  nem egyszer vendégeskedett náluk és hűsölt a kastély valamelyik rózsalugasában.

Kastély épület
A kastély 1879-ben épült klasszicista stílusban. Impozáns kék színét a felújítás során kapta. Reprezentálja az építtetője, Luby Géza gondolkodásmódját, amelyet a korát meghaladó szellemiség, fejlődés és tudás terjesztése fémjelzett. A felújítás során tágas rendezvénytermek, étterem és egy modern konyha került kialakításra, amely varázslatos élményt nyújt az idelátogatóknak.

Pálmaház
A kastély egyik büszkesége az újonnan kialakított pálmaház. Trópusi hangulat, több száz különleges növény valamint impozáns, tágas belsőtér biztosítja a nem mindennapi élményt. Faszerkezete révén tökéletes helyszín vacsorákhoz és esküvőkhöz azok számára, akik valami merőben különlegesre vágynak.

Rózsakert
A kastély felújításával nemcsak az épület újult meg, az egykori rosarium is visszakapta régi helyét. Rózsakertünket egyrészt a ritka fajok és a korhűség teszi unikummá, másrészt pedig a rózsák ezreinek látványa és illata felejthetetlen élménnyel ajándékozza meg az idelátogatót. Az országban egyedülálló kertet büszkén mutatjuk meg és kalauzoljuk el Önt benne.

Interaktív Múzeum
Legyen részese egy valódi kalandnak!
Interaktív kiállításunk garantáltan izgalmassá teszi az irodalmi és történelmi ismeretei fejlesztését. Látogasson el múzeumunkba, és tesztelje kreativitását, műveltségét, vagy csiszolja elméjét kihívásokkal teli játékaink segítségével!Szerkesztőségi ajánlat
Vizsolyi Biblia Látogatóközpont (Mantskovit Bálint Nyomtatástörténeti Múzeum)
Vizsoly
Árpád-kori Műemlék Templom
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.