Panoptikum
Cím
Miskolc
Vár u. 24.
48.098438 N, 20.688346 E

Kapcsolat
Telefon: 46/533-355
E-mail nincs megadva
 
 
A diósgyőri vár kazamatáinak ágyúállásaiban rendezték be Közép-Európa legnépesebb panoptikumát, a hat életkép 67 figurája a XIV. századi virágzó középkort idézi meg. Bemutatják a lovagi torna fortélyait, a piactér kavargó forgatagát - az árusokat, szerzeteseket és koldusokat - a kassai címer adományozását, az élet örömeit, a nagy lovagkirályt és egy különös legendát Nagy Lajos király vitézlő kapitányáról: Magyar György pokoljárását. A király Magyar György érdemeinek elismeréseképpen egy korabeli város kapitányságát ruházta rá. A városban lázadás tört ki, s a kapitány ennek következtében 200 embert mészároltatott le katonáival. A kiontott vér súlya alatt Magyar György a pápához fordult feloldozásért, aki azt javasolta neki, hogy elsőként Szent Jakab sírjához (Spanyolország) látogasson el, de ha ott nem nyert feloldozást, akkor Szent Patrik barlangjához (Írország) kell elzarándokolnia, ahol bizonyára elnyeri Krisztus bocsánatát. A pokol bejáratának tartott barlangból kilépve a feloldozást nyert Magyar Györgyöt katonái mentették meg a néptől, akik a túlvilágot megjárt kapitány testét darabokra akarták tépni, hogy ereklyeként hazavihessenek belőle egy-egy testrészt. A pokoljárás titka viszonylag egyszerű: a barlangban kénes gőzök törtek elő - ezek szaga miatt, illetve mert a bemerészkedők közül csak kevesen tértek vissza, tartották a pokol kapujának. Magyar György visszatért, de a kénes gázok miatt szörnyű látomásai voltak. Ezek láthatók kénes gőzölgések közepette a panoptikumban.
Szerkesztőségi ajánlat
Miskahuszár - A világ legnagyobb huszár szobra
Pákozd
Új magyar turisztikai látványosság a maga nemében egyedülálló alkotás
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.