Református templom
Cím
Mezőkovácsháza
46.407128 N, 20.924342 E

Kapcsolat
Telefon nincs megadva
Webhely nincs megadva
E-mail nincs megadva
 
 
Településünket és gyülekezetünket 1815-ben Gömörből idetelepített reformátusok alapították, ezért kapta a falu a Reformátuskovácsháza elnevezést.
A korabeli jegyzőkönyvekből tudjuk, hogy a település alapítói szegény, egyszerű emberek voltak, de gazdagok voltak lelkiekben, belső értékekben.
Tiszta, példamutató életet éltek, soha nem fáradtak meg hitük gyakorlásában, egymás szeretetében, az erkölcsös életben.
Néhány évvel a letelepedésük után elhatározták, hogy templomot építenek, ahol imádják és tisztlik az Urat.
A templom tégláit, ők maguk vetették és égették ki a falú szélén. Nagy buzgósággal, kenyéren és vöröshagymán élve, de mindig vidáman, zsoltárokat énekelve dolgoztak.
Szeretettel fogták meg a kubikus talicska szarvát, mert egy szívvel és egy lélekkel egyet akartak, hogy álljon a templom községükben és tornya az ég felé mutasson, hirdetve Isten dicsőségét a világban.
Először egy templomra való téglát eladtak, hogy árából fedezni tudják az építkezés egyéb irányú költségeit.
Az alapkő letételétől számított három hónap múlva, már fent volt a csillag a tornyon.
A templom a parókia felépítése után, 1898-ban készült el és 1899. október 09-én szentelték fel, Nagy károly lelkipásztor szolgálati ideje alatt.

Nagy Károly lelkipásztort, Csák Emil váltotta fel szolgálati helyén. Őt 1912-től Szabó Dániel követte, aki igen nehéz időkben, 42-évig volt a gyülekezet hűséges pásztora.
A két világháború nem múlt el nyomtalanul a gyülekezet életében sem.
Az első világháborúban, sokan az életüket áldozták a hazáért. Az ő emléküket őrzi a hősök harangja, amelynek hívogató szavát még ma is hallani.
Emléküket, még a bejártnál, a külső falon elhelyezett táblák is őrzik.
A második világháború már kevesebb emberáldozatot követelt. Az ő emléküket, a templombelsőben elhelyezett márványtáblák őrzik. Az anyagi kár viszont annál jelentősebb volt. Az átvonuló front áldozata lett, szép templomunk is.
A tornyot megfigyelőállásként használták, ezért a templom célponttá vált. Tornyát lelőtték, falai és tetőszerkezete is megsérült.
A csonka kis torony, az összelőtt falak, a bedeszkázott ablakok, szomorú látványt nyújtottak éveken át.
A parókiát, az orosz katonák feldúlták és kifosztották.
1954-től Nagy Imre lett a gyülekezet lelkésze, aki hittel és nagy odaadással szolgálta a rábízottakat a nehéz időkben.

Ez év szeptemberében, a templom építésének 100 éves évfordulójára készülve, új festést kapott a templom tornya és homlokzata.
1999. október 09-én, a zsúfolásig megtelt templomban, ünnepi istentisztelet keretei között adtunk hálát Istenünknek templomunkért, gyülekezetünkért, az elmúlt 100 esztendőért.
Az ünnepéi istentiszteleten, Dr. Bölcskei Gusztáv püspök úr hirdette az igét, aki a dél-békési gyülekezetekben tett látogató körútja végén érkezett hozzánk, jeles egyházi és világi személyek társaságában.

A rendszerváltás után, az egyházi élet ismét felfelé ívelő pályán indult el.
Kiléphettünk a templom falai közül, elkezdhettük újra az iskolai hitoktatást, a szociális intézmények látogatását, a rászorulók anyagi támogatását és lelki gondozását.
Ma, egy 63 egyházfenntartóból álló kis református gyülekezet működik városunkban, amelyből 20-30 fő között látogatják a vasárnapi istentiszteleteket.
A gyülekezet lelkésze azonban nemcsak a településén végez szolgálatokat, hanem a környező falvakban is.
Szolgálati területéhez tartozik: Nagybánhegyes, Magyarbánhegyes, Medgyesegyháza, Kaszaper és más környékbeli települések.

Az egyházközség tevékenysége sokszínű.
Tevékenységei közé tartozik: a gyermekek, felnőttek, idősek tanítása, keresztyén lelki gondozás, Isten, ember és hazaszeretetre való nevelése, a rászorulók közt végzett szeretet szolgálat.
Különösen is nagy hangsúlyt fektetünk az ifjúság nevelésére, a gyermekek személyiségének formálására.
Az alapvető keresztyén értékekkel, gyermekeinket a hittan órákon, a gyermek és felnőtt istentiszteleteken, a kéthetenkénti rendszerességgel megtartott játékos gyermekdélutánokon, a konfirmációi előkészítőkön és a nyári táborozásokon ismertetjük meg.
Alkalmainkra mindenkit nagy szeretettel hívunk és várunk.
Szerkesztőségi ajánlat
Vizsolyi Biblia Látogatóközpont (Mantskovit Bálint Nyomtatástörténeti Múzeum)
Vizsoly
Árpád-kori Műemlék Templom
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.