Réka-vár romjai
Cím
Mecseknádasd
külterület
46.222705 N, 18.431582 E
Kapcsolat
Nincs megadva
Mecseknádasd határában, az Óbánya felé vezető út és a Réka-patak felett magasodott egykor a Rákvár, vagyis a Réka-vár. A meredek hegyoldalt megmászva, a fás, bokros lapos hegytetőn a vármaradványokat megtekintve valami misztikum és számos legenda járja körbe a romokat. A vár feltehetőleg egy 9. századi frank építkezés eredménye, mely lakóépületként és hatalmas erődként is szolgálhatott. Érdekesség, hogy 1235-ben kiadott birtokadományozó levél "cum terra britanorum de Nadasth" elnevezéssel illeti, mint a nádasdi britek földje.

István király a várat a hozzá tartozó területtel együtt az Angliából száműzött két királyfinak adta, akiket befogadott az országba. Az egyik királyfi - Edward - István király Ágota nevű leányát vette feleségül. Itt született Margit nevű leányuk, aki atyja halála után anyjával együtt visszatért Angliába és Malcolm skót király felesége lett. Ő a későbbi Szent Margit, Skócia későbbi királynője és védőszentje.

Jelentőségére nem csak az impozáns mérete utal (205x35 m várudvar, 10 m széles várárok, 3x7 m várfal); hanem a 14-15. századból előkerült edénytöredékek, tőrök, csatok, lópatkók, női bronzgyűrűk is. Ezek egy katonai életstílussal zajló életet rajzolnak le, melyet vagy a török dúlás vagy egy tűzvész vetett véget a 16-17. században. A vár maradványait a lakosság széthordta, ma csak falmaradványok láthatók az erdőben.


ELÉRHETŐSÉG

A Stein-malomtól délnyugatra, az Óbányai-völgy és a Réka-völgy elágazásában.