Palóc Tájház
Cím
Mátraderecske
Bem J. út 3.
47.952568 N, 20.079259 E

Kapcsolat
Telefon: 36/476-072
 
 
A Palóc udvar vendégházban magán tájház működik, megtekintésre feltétlenül érdemes. A látnivalók egy része a kertben kapott helyett, többek között a paraszti gazdaság szerszámai.
Érdekesség az 1900-ból származó ökörjárom. A fedett részben motolla, guzsaj, törő, gombolyitó, motolla, rokka, eszváta (szövőszék) látható, sok, mára elfeledett eszköz, mely egykor a falusi gazdaságok mindennapjainak szerves részét képezték. Palóc udvar lévén nem hiányozhatnak a kiállításról az ősi palóc tárgyak a tisztaszobában. De rácsodálkozhatunk az étkezőben a telázsira, a sparheltra. Hogy mi is a fiókos kaszni, vagy a kelengyeláda, megtudhatjuk a palóc udvar tulajdonosától, Kismagdi, aki emellett igazi palóc ízekkel is megvendégeli a látogatókat.
Szerkesztőségi ajánlat
Miskahuszár - A világ legnagyobb huszár szobra
Pákozd
Új magyar turisztikai látványosság a maga nemében egyedülálló alkotás
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.