Bazilita Gyűjtemény
Cím
Máriapócs
Kossuth u. 17.
47.878754 N, 22.021147 E

Kapcsolat
Telefon: 42/385-166
Webhely nincs megadva
E-mail nincs megadva
 
 
Az 1902-ben épült ház és fennmaradt eredeti berendezése a korabeli máriapócsi földműves család életét idézi fel, elénk tárja azt a környezetet, melyben gyerekkorát töltötte a Nagy Szent Bazil rendi iskolába való belépéséig a két Dudás-fiú: Mihály és Miklós, a Hajdúdorogi egyházmegye második püspöke és László Bertalan OSBM, a rend tartományfőnöke.
A régi családi házba a tornácon át először a pitvarba léphetünk. Ez a helyiség a téli időszakon kívül a konyha szerepét töltötte be.
Berendezése: vályogból épített tűzhely /spór/, asztal, stelázsi konyhaedényekkel.
A kemenceszáját kenyérsütéskor használták. Jelenleg ebben a helyiségben a korabeli háztartásban használt edényeket, eszközöket, a fonás, szövés kellékeit állítottuk ki.
A pitvarból balra nyílik a tisztaszoba. Ezt a család ünnepélyes alkalmakkor használta, vendég fogadásánál, jeles családi eseményeknél.
Berendezése a század első évtizedéből való két ágy, dívány, ruhaszekrény, szétnyitható tölgyfa asztal, évszázados komód, öntöttvas kályha, a mestergerendáról függő ernyőslámpa, fali metszett tükör és szentképek, valamint családi fényképek.
A szoba padlója házilag szőtt rongyszőnyeggel van takarva.
A pitvarból jobbra nyíló hátsószobában zajlott a család egész élete, mindennapjai.
Jelenleg galiciai ukrán adományként idekerült, intarziás, népművészeti, kárpátaljai csergeszőnyeggel letakart ágy, szekrény, Szent Jozafátot ábrázoló festmény - szintén intarziás keretben - és más bútorok nyertek itt elhelyezést.
Szerkesztőségi ajánlat
Miskahuszár - A világ legnagyobb huszár szobra
Pákozd
Új magyar turisztikai látványosság a maga nemében egyedülálló alkotás
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.