Sárgaliliom tanösvény
Cím
Magyarszombatfa
46.760430 N, 16.340595 E

Kapcsolat
Telefon nincs megadva
Webhely nincs megadva
E-mail nincs megadva
 
 
A Sárgaliliom tanösvény 2003-ban készült. A tanösvény bejárásához való felkészülést és az útvonalon történő könnyebb eligazodást ez a tájékoztató segíti a kedves érdeklődők részére. A sárgaliliom (Hemerocallis lilio-asphodelus) az Őrség kiemelkedő szépségű növényritkasága, amelynek egyik legnagyobb állománya e vidéken található. A fajt elsőként a németalföldi CHARLES DE L\ÉCLUSE, ismertebb nevén CAROLUS CLUSIUS (1526-1609) írta le az Őrségben. A Sárgaliliom tanösvény kialakításának anyagi feltételeit az egykori holland kutató hazájának nagykövetsége, a ROYAL NETHERLANDS EMBASSY AGRICULTURAL COUNSELLOR biztosította. A tanösvény útvonala: A túra Velemérről Magyarszombatfára vezeti át az érdeklődőket, bemutatva a kevésbé ismert és látogatott Belső-Őrség természeti és kulturális értékeit. A tanösvény útvonala és az ennek során bemutatott ismeretszerző témák alkalmasak arra, hogy az ide látogató turista a szakember vezetése nélkül is fel tudja fedezni a természeti, építészeti, tájképi és kultúrtörténeti értékeket úgy, hogy az érzékeny területek nem sérülnek. A Sárgaliliom tanösvény a veleméri buszfordulótól indul, így könnyen megközelíthető azoknak is, akik busszal érkeznek és azoknak is, akik a gépkocsijukkal a közelben le tudnak parkolni. A könnyebb tájékozódást sárgaliliomot ábrázoló nyilak segítik. Az útvonal első hat állomása Velemér községen keresztül halad, különösebb túrafelszerelést nem igényel. Velemér és Gödörháza között a Kék túra jelzését földúton követi, így erre a terepre alkalmas lábbelit vigyünk. Gödörházától ismét aszfaltos úton haladhatunk tovább. A tanösvény 11 állomása a következő: 1. Információs, általános ismertető tábla az Őrségi Nemzeti Parkról 2. A tanösvényt és annak teljes útvonalát bemutató tábla 3. A veleméri Szentháromság-templom 4. A helyi népi épitészet legszebb példái 5. A Szentgyörgyvölgyi-patak élővilága 6. A nedves rétek állatvilága 7. A kisparaszti gazdálkodás 8. A száraz kaszálórétek világa 9. A láprétek növényvilága 10. A gödörházi harangláb 11. Fazekasság - Magyarszombatfa Kellemes időtöltést, jó túrázást kívánunk!
Szerkesztőségi ajánlat
Miskahuszár - A világ legnagyobb huszár szobra
Pákozd
Új magyar turisztikai látványosság a maga nemében egyedülálló alkotás
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.